Vesti

POTPISANA DVA UGOVORA SA POZORIŠTEM MLADIH „NIKOLAJ BINEV“ IZ SOFIJE

21 mart 2012

Narodno pozorište u Beogradu i Pozorište mladih „Nikolaj Binev“ iz Sofije sklopili su u sredu 21. marta Protokol o saradnji i Sporazum o zajedničkom projektu „Mlada balkanska drama“.

Na svečanosti održanoj u Muzeju Narodnog pozorišta, ugovore su potpisali upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Božidar Đurović i direktor Pozorišta mladih „Nikolaj Binev“ Vladimir Ljuckanov.
- Protokol o saradnji je pismo dobrih namera, pravno neobavezujući, ali daje okvir koji omogućava i jednom i drugom pozorištu da imaju dobru saradnju sa tendencijom da se ona, u međuvremenu, i proširi – rekao je Đurović.
U kratkim crtama, Ljuckanov je govorio o aktivnostima ovog uglednog bugarskog pozorišta osnovanog 1945. godine. On je izjavio da je Pozorište mladih iz Sofije bilo osnovano kao nacionalno, ali "kako je vremenom briga za mlade prestala da bude nacionalni prioritet, pretvorili smo se u običan teatar za mlade".
- Ipak, ovo pozorište pažljivo neguje publiku i uspeva da privuče gledaoce "od šest do 106 godina". Pre pet godina pokrenut je program za omladinu, prvo za mlade reditelje, zatim glumce, pa radionica za mlade dramaturge, a sve je krunisano festivalom "Sajam mladih", rekao je Ljuckanov i izrazio uverenje da će saradnja sa Narodnim pozorištem dati vredne i ozbiljne rezultate.
Govovreći o zajedničkom projektu „Mlada balkanska drama“, Đurović je objasnio da je Narodno pozorište, u nameri da angažuje što veći broj mladih umetnika oko konkretnih projekata, za svog partnera izabralo upravo sofijski Teatar mladih, zbog toga što ova Kuća već dugi niz godina ima sjajna iskustva u radu sa mladim i neafirmisanim pozorištnicima.
Prema njegovim rečima, prvi korak u realizaciji ideje je raspisivanje javnih Konkursa za dramski tekst i to na način da Narodno pozorište u Beogradu raspisuje Konkurs za pisce do 30. godina starosti, državljane Republike Srbije, a Pozorište mladih „Nikolaj Binev“ raspisuje Konkurs za pisce do 30. godina starosti, državljane Republike Bugarske.
Oba teatra će u uslovima Konkursa preporučiti piscima da se u svojim komadima bave problemima mladih u Srbiji, odnosno u Bugarskoj, da broj dramatis persona ne prelazi šest, a da se vodi računa o tome da teatri koji su raspisali Konkurse, i koji će biti producenti predstava, imaju želju da tokom rada na predstavi angažuju što veći broj mladih glumaca. Teatri partneri se obavezuju da formiraju kvalitetan stručni žiri, koji će radove prispele na Konkurs do 15. septembra 2012. godine, kada je i poslednji dan za predaju, pročitati, valorizovati i svoju odluku o pobedniku Konkursa doneti do 15. oktobra 2012. godine.
Oba teatra se obavezuju da na repertoar u sezoni 2012/2013. postave tekstove pobednika Konkursa i to tako što će Narodno pozorište na repertoar Scene „Raša Plaović“ postaviti tekst pobednika Konkursa za dramski tekst sproveden u Bugarskoj, a Pozorište mladih „Nikolaj Binev“ će na repertoar Kamerne scene postaviti tekst pobednika Konkursa za dramski tekst sproveden u Srbiji. Autorska prava i prevode obezbeđuju teatri partneri, koji se obavezuju da do 15. novembra odrede reditelje predstava, umetničke saradnike, koji ne bi trebalo da budu stariji od 30 godina i da, po mogućnosti, budu iz različitih zemalja regiona, te da raspišu audiciju za glumce i naprave podelu.
U planu je da se do 1. decembra organizuju sedmodnevne umetničke radionice na kojima bi dramski pisci, reditelji i saradnici razmenili iskustva, približili jedni drugima probleme mladih u svojim sredinama i time doprineli većem stepenu razumevanja, ne samo na umetničkom planu, a sve u cilju kvalitetne pripreme predstava.
Premijere obe predstave najavljene su za mart 2013. godine, u okviru programskih knjižica predviđeno je štampanje prevoda dramskih tekstova pobednika Konkursa, a predstave će biti razmenjene na bazi reciprociteta, što će biti i svojevrsna međunarodna afirmacija mladih pozorištnika.
- Ovaj projekat ima realno utemeljenje ne samo u umetničkom, nego i u ekonomskom smislu. Iščekujemo, sa nestrpljenjem, da dobijemo što bolje tekstove, uvereni da će teme kojima će se mladi pisci baviti u obe zemlje podjednako zanimati našu publiki i u Sofiji i u Beogradu – kazao je Đurović i dodao da ovaj način saradnje predstavlja značajan model u pogledu umetničkih i pozorišnih integracija.
Direktorka Drame Narodnog pozorišta Molina Udovički Fotez izrazila je uverenje da će studenti dramaturgije imati najveću zastupljenost u okviru ovog projekta.
- Koliko znam, oni sada pišu i završavaju svoje tekstove za ispite. U svakom slučaju, imaće dovoljno vremena da polože ispite, da eventualno uz neke sugestije profesora tokom leta to malo poprave, a potom da se, u predviđenom roku, prijave na konkurs. Na njih najviše računamo – poručila je gospođa Udovički Fotez.    
Koordinatori projekta „Mlada balkanska drama“ su pozorišni reditelj Petar Kaukov i dramaturg Željko Hubač.
Inače, uoči početka konferencije, stigla je vest iz ministarstva kulture Bugarske da je Pozorište mladih „Nikolaj Binev“ proglašeno za najbolji teatar u toj državi u prošloj sezoni.
- Nismo to znali kada smo se dogovarali da počnemo saradnju, ali smo očigledno dobro izabrali - rekao je Đurović dodajući da Narodno pozorište već ima razvijene kontakte sa više stranih nacionalnih teatara, a da je ovo prvi protokol sa jednim omladinskim pozorištem.
M.B.



                                                                                                                                                 TEKST KONKURSA

Narodno pozorište u Beogradu, u saradnji sa Pozorištem mladih „Nikolaj Binev“ iz Sofije, u okviru projekta „Mlada balkanska drama“ raspisalo je 21. marta KONKURS ZA ORIGINALNI DRAMSKI TEKST
Uslovi konkursa: Pisac dramskog teksta treba da bude državljanin Republike Srbije, ne stariji od 30 godina.
Dramski tekst treba da bude napisan na srpskom jeziku, ne sme prethodno da bude objavljivan ili izvođen.
Piscima se preporučuje da se tematski bave problemima mladih u Srbiji, da broj lica u dramskom tekstu ne prelazi 6, te da se vodi računa o tome da Pozorište ima želju tokom rada na predstavi angažuje što veći broj mladih glumaca.
Rok za slanje radova (tri kopije potpisane punim imenom i prezimenom, uz adresu i kontakt telefon) je 15. septembar. Radove slati na adresu: Narodno pozorište u Beogradu, Francuska 3, 11000 Beograd, sa naznakom - Za konkurs „Mlada balkanska drama“. Rezultati konkursa će biti objavljeni 15. oktobra.
Narodno pozorište će od autora drame koja bude proglašena najboljom na konkursu otkupiti pravo na praizvedbu i neograničen broj repriznih izvođenja, kao i pravo na objavljivanje drame u programskoj knjižici predstave.
Vrednost otkupa prava je 4000 evra, u dinarskoj protivvrednosti.
Ova prava Narodno pozorište će ustupiti Pozorištu mladih „Nikolaj Binev“ iz Sofije, koje će obezbediti prevod drame na bugarski jezik i praizvedbu u svojoj produkciji najkasnije do kraja marta 2013. godine.
Narodno pozorište u Beogradu i Pozorište mladih „Nikolaj Binev“ obezbediće gostovanje produkcije pobednika Konkursa u Beogradu na Sceni „Raša Plaović“.