Vesti

Preminuo proslavljeni srpski dirigent, kompozitor i nekadašnji saradnik Narodnog pozorišta u Beogradu Vojkan Borisavljević

24 februar 2021

Proslavljeni srpski dirigent, kompozitor, aranžer, nekadašnji saradnik Narodnog pozorišta u Beogradu i prijatelj mnogobrojnih umetnika iz naše Kuće, autor brojnih hitova i muzike za filmove, tv-serije i pozorišne predstave, Vojkan Borisavljević preminuo je 23. februara u 74. godini.

Ceo radni vek proveo je kao slobodan umetnik u okviru Udruženja kompozitora Srbije sa statusom istaknutog umetnika.
 
Komponovao je muziku za pozorište, film i televiziju, dečje pesme, instrumentalne kompozicije i aranžmane, što čini nekoliko stotina dela različitih žanrova.

Komponovao je više od pet stotina pesama za najpoznatije jugoslovenske pevače - Lea Martina, Zdravka Čolića, Đorđa Marjanovića, Mikija Jevremovića i mnoge druge, kao i za brojne televizijske serije i filmove, poput serija „Sivi dom“ i „Vruć vetar“, filma „Lajanje na zvezde“...

Radio je muziku za više od pedeset pozorišnih predstava, među kojima su i tri u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu – „Kratko uže“ po tekstu Ilejn Mej, u režiji Vide Ognjenović (premijera 13.04.1972), „Ko se boji Radoja Domanovića" (1972, tekst Milovan Vitezović i Slavko Lebedinski, režija Miroslav Jokić) i „Kod Večitog mladoženje“ Jakova Ignjatovića u postavci Miroslava Belovića (30.01.1987).

Na Velikoj sceni naše Kuće 22. marta 2018. godine održao je autorski koncert, nazvan „Moja odiseja“ i tom prilikom uručena mu je Nagrada „Darko Kraljić“.

Narodno pozorište u Beogradu sa izuzetnim poštovanjem odaje počast velikom umetniku Vojkanu Borisavljeviću.

Večna slava i hvala.