Vesti

PROGLAŠENI POBEDNICI KONKURSA „MLADA BALKANSKA DRAMA“

22 oktobar 2012

U okviru projekta „Mlada balkanska drama“ završeni su konkursi za dramski tekst u organizaciji Narodnog pozorišta u Beogradu i Teatra mladih „Nikolaj Binev“ iz Sofije.

Žiri Nacionalnog teatra iz Beograda, koji je radio u sastavu Ivana Dimić, Molina Udovički Fotez, Slavko Milanović, Zoran Raičević i Željko Hubač, većinom glasova je odlučio da je prvonagrađena drama na Konkursu „Centar za prinudno sletanje“ – Gorane Balančević.
Žiri je skrenuo pažnju pozorišnoj javnosti na kvalitet drama iz užeg izbora, u koji su uvršćeni drama „Prozor“, Katarine Nikolić, i „Pokupiću svoje stvari i otići ću“ Aleksandre Urošević.
Žiri iz Sofije, koji je radio u sastavu prof. Dr Nikolaj Jordanov, teatrolog i izvršni direktor Međunarodnog pozorišnog festivala „Varnensko leto“, prof. Margarita Mladenova, rediteljka i upravnica Pozorišne laboratorije „Sfumato“ i Jana Borisova, dramska spisateljica, jednoglasno je nagradio tekst Ivana Dimitrova „Vremenska bolest“, a pozorišnoj javnosti je skrenuo pažnju i na komad Nikolaja Vlahova „Razgovor sa golubovima“
Premijera pobedničkog komada Konkursa koji je sproveden u Beogradu biće početkom marta 2013. na sceni Teatra mladih „Nikolaj Binev“ u Sofiji, a pobednik konkursa sprovedenog u Sofiji, praizvedbu komada imaće do kraja marta sledeće godine na Sceni „Raša Plaović“.
Podsećanja radi, na Konkurs koji je raspisan 21. marta ove godine, javilo se ukupno 55 autora, od toga 33 iz Bugarske i 22 iz Srbije.
Piscima je bilo preporučeno da se tematski bave problemima mladih, da broj lica u dramskom tekstu ne prelazi šest, te da vode računa o tome da Pozorište ima želju da tokom rada na predstavi angažuje što veći broj mladih glumaca.
M.B.