Vesti

NA KONKURSE ZA PROJEKAT MLADA BALKANSKA DRAMA PRISTIGLO 55 DRAMA IZ SRBIJE I BUGARSKE

28 septembar 2012

Na konkurse za originalni dramski tekst autora starosne dobi do 30 godina, koje su u okviru Međunarodnog pozorišnog projekta „Mlada balkanska drama“ raspisali parneri, Narodno pozorište u Beogradu i sofijski Teatar mladih “Nikolaj Binev”, jedan od vodećih dramskih teatara iz Bugarske, javilo se ukupno 55 autora, od toga 33 iz Bugarske i 22 iz Srbije.

U Sofiji je formiran žiri u sastavu prof. Dr Nikolaj Jordanov, poznati bugarski pozorišni kritičar, teatrolog i izvršni direktor Međunarodnog pozorišnog festivala „Varnensko leto“, prof. Margarita Mladenova, reditelj i direktor Pozorišne laboratorije „Sfumato“, i Jana Borisova, jedna od najznačajnijih bugarskih dramskih pisaca, čije su drame igrane i nagrađivane u Evropi.
Stručni žiri u Beogradu čine dramaturzi Ivana Dimić, Molina Udovički Fotez, inače direktorka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, Slavko Milanović, Zoran Raičević i Željko Hubač, koji je ujedno – uz kolegu iz Sofije, pozorišnog reditelja Petra Kaukova – i koordinator projekta.
Rezultati Konkursa će biti poznati 16. oktobra, a pozorišta partneri će nagrađenim autorima otkupiti dramski tekst, obezbediti prevod, štampanje i realizaciju drame. Planirano je da se u proces rada uključi što veći broj mladih autora iz Srbije, Bugarske ali i regiona, te da premijera pobedničkog teksta sa konkursa koji je realizovan u Bugarskoj bude početkom marta 2013. na Sceni „Raša Plaović“ u Narodnom pozorištu u Beogradu, a nekoliko dana potom očekuje se i premijera nagrađenog komada autora iz Srbije na sceni Teatra mladih „Nikolaj Binev“ u Sofiji.
Teatri će razmeniti gostovanja realizovanih predstava tokom proleća 2013, a namera je da se ovaj međunarodni teatarski projekat narednih sezona proširi na ceo region Balkana.