Vesti

PROMOCIJA KNjIGE RAŠE PLAOVIĆA “NAŠA KUĆA GLEDANA IZNUTRA” 22. JUNA

20 jun 2011

U okviru ciklusa „Promocije“, u sredu 22. juna u 18 časova u Muzeju Narodnog pozorišta, biće održana promocija knjige Raše Plaovića „ Naša kuća gledana iznutra“ koju je objavila izdavačka kuća „Nolit“.

Plaović, jedan od najveći srpskih glumaca, u ovoj knjizi, na neuvijen način, pa čak i britko, pripoveda o pozorišnom životu i savremenicima.
O knjizi će govoriti urednik u “Nolitu” Zoran Živković, predsednik Akademije umetnosti Dušan Đoković, pisac i profesor Muzičke akademije u Beogradu dr. Slobodan Turlakov i dramski umetnici Dejan Čavić i Pavle Minčić. Ulaz je besplatan.  
Plaović je rođen na Ubu 20. februara 1899. godine.
Bio je pre svega pozorišni glumac, ali je snimio i nekoliko filmova.
Prvo pojavljivanje na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu imao je u 21 godini kao Prvi momak u Dragaševićevom komadu „Hajduk Veljko“.
Godinu dana kasnije, 1922. godine, postaje stalni član Nacionalnog teatra. Enciklopedije zapisuju da je u pitanju izvanredno obdaren glumac, jedan od najistaknutijih domaćih pozorišnih umetnika koji je imao veliki uticaj na razvitak pozorišne umetnosti.
Plaović, reditelj i prvak Drame, predstavama je pristupao s dubokim emocionalnim, psihološkim i intelektualnim poniranjem u likove i dramatiku.
Pamte se mnoge njegove uloge, pre svih Hamlet u „Hamletu“, Antonio u „Juliju Cezaru“, Jago u „Otelu“, Henrik IV u istoimenom komadu, Leone u „Gospodi Glembajevima“, Mitke u „Koštani“...
Ni posle penzionisanja 1960. godine, nije prestajao da se bavi pozorišnim poslom.
Završio je dva fakulteta – 1929. diplomirao je na Filozofskom fakultetu, a sedam godina kasnije i na Tehničkom (arhitektonski odsek).
Bio je profesor na Pozorišnoj akademiji.
Objavio je više drama i knjiga za glumu, režiju i recitovanje.
Dobitnik je velikog broja najviših kulturnih i društvenih priznanja.
Pored Male scene Narodnog pozorišta u Beogradu, danas njegovo ime nosi Amatersko pozorište u Ubu, kao i nagrada namenjena najboljem pozorišnom glumcu u Srbiji, koja se dodeljuje svake godine.
Plaović je preminuo u Beogradu 29. oktobra 1977. godine.
M.B.