Vesti

Prvak Drame Narodnog pozorišta Petar Banićević: 15. godina od smrti (2006-2021)

3 septembar 2021

Prvak Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, bard jugoslovenskog i srpskog teatra Petar Banićević preminuo je pre deceniju i po, 4. septembra 2006. u 76. godini.

Banićević, rođen u Nikšiću 1930. godine, studirao je glumu na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu, u klasi profesora Raše Plaovića.

Tokom bogate karijere, igrao je na gotovo svim beogradskim scenama.

Bio je član Narodnog pozorišta od 1954. godine i na toj sceni je odigrao više od 50 uloga.

Ostvario je velike uloge u delima svetskih i domaćih klasika. Bio je Hamlet u „Hamletu”, Dimitrije u „Braći Karamazovima”, Kreont u „Caru Edipu”, Leone u „Gospodi Glembajevima”, Trigorin u „Galebu”, Alsest u „Mizantropu”, Vojvoda Draško u „Gorskom vijencu”, Volpone u „Volponeu”,  Nikola Pašić u „Apisu”.

Takođe, bio je i Spasoje Blagojević u „Pokojniku”, Serebjakov u „Ujka Vanji”, Taltibije u „Orestiji”, „Ilarion Ruvarac u „Je li bilo kneževe večere”, Henri Higins u „Pigmalionu”, Džejms Tajron u „Dugom putovanju u noć”, Džoni Patinmajk u „Sakatom Biliju”, Muškarac u „Čoveku slučajnosti”...

Ostvario je veoma zapažene uloge u filmovima „Biće skoro propast sveta”, „Sutjeska”, „Snovi, život i smrt Filipa Filipovića”...

Igrao je u više od 50 televizijskih drama i serija – „Kapetan Mikula Mali”, „Banjica”, „Bolji život”, „Srećni ljudi”, „Četrdeset osma”, „Vuk Karadžić”...

Za izuzetna glumačka ostvarenja, dobio je više prestižnih priznanja kao što su Oktobarska nagrada, „Trinaesti jul”, „Sedmi juli”, „Milivoje Živanović”, „Raša Plaović”, Sterijina nagrada, Nagrada za životno delo „Dobričin prsten”...

Bavio se i pedagoškim radom. Izveo je pet uspešnih glumačkih generacija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a vodio je i glumačku klasu na Akademiji umetnosti „Braća Karić" u Beogradu.

Narodno pozorište je 2010. godine ustanovilo Nagradu „Petar Banićević" koja se dodeljuje mladim glumcima.  

Priznanje je prvi put dodeljeno 2011. godine, a dosadašnji laureati su: Igor Đorđević, Nenad Stojmenović, Miloš Đorđević, Nada Šargin, Pavle Jerinić, Sena Đorović, Bojan Krivokapić i Suzana Lukić. 

Prošle godine Nagrada „Petar Banićević"  nije dodeljena zbog vanrednih okolnosti nastalih u vezi sa epidemijom korona virusa. 

Ove godine nagrada će biti dodeljena.