Vesti

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST V.D. UPRAVNIKA NARODNOG POZORIŠTA DEJANA SAVIĆA

30 novembar 2013

U obrazloženju svoje ostavke na mesto Predsednika Upravnog odbora Narodnog pozorišta, g. Radoslav Pavlović je u izjavi medijima izneo niz neistina i diskvalifikacija kako mene lično, tako i zaposlenih u Narodnom pozorištu. Činjenice su, međutim, sledeće:

Ni jedan član Upravnog odbora se nije žalio na pritiske ili ugroženu bezbednost osim g. Pavlovića, takođe se ni jedan od kandidata niti jednom prilikom nije žalio na uticaje i zastrašivanje od bilo koga ili sa bilo koje strane.

"Upad grupe nepoznatih ljudi" na sednice Upravnog odbora je zapravo blagovremeno najavljeno prisustvo predstavnika reprezentativnih i drugih sindikata Narodnog pozorišta kao i medija sednicama, a sve u duhu jasne preporuke Ministarstva kulture i informisanja o potrebi otvorenosti za javnost svih faza rada ovoga tela.

Zamenica upravnika o kojoj govori g. Pavlović je osoba koja je u trenutku postavljenja od školske spreme imala Višu školu za sportski menadžment, pa je shodno tome premeštena na radno mesto Stručnog saradnika za ljudske resurse po neotuđivom pravu upravnika da bira svoje najbliže saradnike, a na šta ona lično nije imala nikakve primedbe.

Sve sednice Upravnog odbora se službeno zvučno snimaju za potrebe sačinjavanja zapisnika, kao i za potrebe upoznavanja javnosti sa tokom istih uz saglasnost članova Upravnog odbora, pa je to obaveza koja kao takva stoji u Poslovniku o radu Upravnog odbora.

Sva dokumenta Narodnog pozorišta su javna i ne pripadaju službenoj tajni pa tako i broj zaposlenih i finansijsko stanje, sa kojim se redovno i konstatno upoznaju nadležne institucije koje do sada ni jednu vrstu primedbe nisu imale na aktuelno stanje po ovome pitanju, tako da javnost obaveštavamo da Narodno pozorište u ovome momentu ima 763 zaposlena od 786 mesta predviđenih važećim Pravilnikom o sistematizaciji radnih mesta, kao i da je stanje na računima sa danom 29. novembrom o.g. 23.470.294,94 dinara i 11.000.- evra.

Najzad, jedini tačan podatak koji je g. Pavlović izneo i na čemu sam mu zahvalan, jeste dug od 41.000.000.- dinara koji je po završetku moga prvoga mandata ostao u Narodnom pozorištu, s obzirom da sam stupajući na tu dužnost 31, marta 2005. godine zatekao ukupna dugovanja u visini od preko 102.000.000.- dinara, što govori da smo za manje od tri godine uspeli da vratimo preko 60.000.000.- duga Narodnog pozorišta, a o čemu postoje zapisnici o primopredaji kako u samom pozorištu, tako i u nadležnim institucijama.

Dejan Savić, v.d. upravnika Narodnog pozorišta