Stajaće ovacije za „Balkanskog špijuna“ na festivalima „Grad teatar“ u Budvi i „Purgatorije“ u Tivtu

24 avgust 2021

Predstava „Balkanski špijun“, po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji i dramaturgiji Tatjane Mandić Rigonat, gostovala je s velikim uspehom 21. i 22. avgusta na Festivalu „Grad teatar“ u Budvi i 24. avgusta na Festivalu mediteranskog teatra „Purgatorije“ u Tivtu.

Na sva tri izvođenja publika je kompletnu umetničku ekipu nagradila stajaćim ovacijama. 

Uloge su ostvarili Ljubomir Bandović (Ilija Čvorović), Nela Mihailović (Danica Čvorović), Dušanka Stojanović Glid (Đura, Ilijina sestra bliznakinja),  Katarina Marković (Sonja Čvorović), Milutin Milošević (Podstanar) i Vanja Milačić (Spikerka).

U filmskim scenama, koje je snimio Dejan Stojanović, a montirala Jelena Tvrdišić, pojavljuju se Boris Komnenić, Branko Vidaković, Vjera Mujović, Olja Bećković, Aleksandra Kolarov, Dunja Kostić i Nemanja Konstantinović.

U fokusu nove verzije čuvene Kovačevićeve drame, koja je premijerno izvedena 1. oktobra 2018. godine na Sceni „Raša Plaović“, nalazi se tema društvene paranoje, medijska propaganda, proizvodnja straha i neprijatelja, sve što je u nju dodato je dokumentarna građa iz raznih srpskih medija, a svaki lik predstavlja paradigmu određenih stanja, profila, tendencija...

U radu na predstavi uporište je bila drama koja je manje poznata od scenarija, a veoma se razlikuje i od kultnog filma iz 1984. godine.

Kompozitor je Irena Popović Dragović, scenografiju je uradio Branko Hojnik, kostime Ivana Vasić, a scenski pokret Anđelija Todorović.

U predstavi sudeluju i muzičari Vladimir Gurbaj (klarinet), Elio Rigonat (gitara), Ivan Mirković (harmonika) i Relja Derbogosijan (bubanj).

„Balkanski špijun“ je učestvovao na jednom revijalnom (Dubrovačke ljetne igre) i deset takmičarskih festivala u zemlji i regionu: „Dani Zorana Radmilovića“ (Zaječar)„Teatar na raskršću“ (Niš), „Dani komedije” (Jagodina) „Dani Milivoja Živanovića“ (Požarevac), „Pozorišno proleće“ (Šabac), „Nušićevi dani“ (Smederevo), „Međunarodni festival malih scena“ (Rijeka), „Dani satire Fadila Hadžića“ (Zagreb), „Teatar u jednom dejstvu“ (Mladenovac) i Teatar festu „Petar Kočić“ u Banjaluci.

Predstava je osvojila 15 nagrada, uglavnom glumačkih; Nela Mihailović (Statueta „Ćuran“ za najbolje glumačko ostvarenje na 48. Festivalu „Dani komedije“ u Jagodini, Nagrada „Veljko Maričić“ za najbolju žensku ulogu na 26. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci, Priznanje za najbolju glumačku bravuru - „Zoranov brk“ na 27. „Danima Zorana Radmilovića“ u Zaječaru, Nagrada stručnog žirija četvrtog Festivala "Pozorišno proleće" u Šapcu za kreativna glumačka ostvarenja u tandemu sa Ljubomirom Bandovićem, Nagrada Narodnog pozorišta za najbolja individualna premijerna umetnička ostvarenja u okviru repertoara Narodnog pozorišta u sezoni 2017/2018, Nagrada „Raša Plaović", koju Narodno pozorište u Beogradu dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje na svim beogradskim pozorišnim scenama u sezoni 2017/2018, Bijenalna glumačka Nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije - „Ljubinka Bobić“ za 2019. godinu, Nagrada za najbolju glumicu na Teatar festu „Petar Kočić“ u Banjaluci); Ljubomir Bandović (Statueta „Ćuran“ za najbolje glumačko ostvarenje na 48. Festivalu „Dani komedije“ u Jagodini, Glumac četvrte večeri na 24. Glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović“ u Požarevcu, Nagrada „Milosav Buca Mirković” za najuspešnije glumačko ostvarenje na 36. „Nušićevim danima” u Smederevu, Nagrada za najboljeg glumca na Teatar festu „Petar Kočić“ u Banjaluci.) i Milutin Milošević (Nagrada „Nikola Milić“ za najbolju epizodnu ulogu na 48. Festivalu „Dani komedije“ u Jagodini).

„Balkanski špijun“ (u celini) osvojio je Nagrade publike za najbolju predstavu na četvrtom Festivalu „Pozorišno proleće" u Šapcu i na Festivalu „Teatar u jednom dejstvu“, u Mladenovcu.

Predstava je s velikim uspehom gostovala i u Valjevu, Beču, Čačku, Ljubljani...

Galerija