Vesti

SVEČANA PROSLAVA DANA NARODNOG POZORIŠTA 22. NOVEMBRA NA VELIKOJ SCENI

19 novembar 2012

Svečanim programom pod nazivom "Pogled u budućnost", koji će biti održan u četvrtak 22. novembra u 12 časova, Narodno pozorište u Beogradu proslaviće Dan pozorišta.

Tom prilikom, biće organizovana i dodela brojnih priznanja među kojima su Zlatne značke, Javne pohvale, godišnje Nagrade, Plakete, Nagrada „Raša Plaović“...
Takođe, održaće se i ceremonija uručenja Nagrade Narodnog pozorišta u Beogradu za najbolju predstavu u okviru repertoara u periodu od 22. novembra 2011. godine do 10. novembra 2012, koja je pripala drami "Henri Šesti".
Pomenuta predstava, čija je premijera održana 11. maja u Šekspirovom Glob teatru u Londonu, biće izvedena u 19,30 časova na Velikoj sceni.
Pre toga, u 18 časova, u Muzeju Narodnog pozorišta biće otvorena izložba "Miroslav Čangalović - pevač i glumac" autorke Zorice Janković.
Dan Narodnog pozorišta 22. novembar, ustanovljen je 1968. godine, prilikom obeležavanja stogodišnjice Nacionalnog teatra.Naime, tog datuma, po novom kalendaru, pre 144 godine (1868) održana je prva predstava novoosnovanog Narodnog pozorišta - „Đurađ Branković“ Karolja Obernjaka.
M.B.