Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA OBELEŽEN JUBILEJ POZORIŠNIH NOVINA

8 mart 2011

Jubilej - 50. broj lista "Pozorišne novine", koje Nacionalni teatar objavljuje mesečno kao podlistak u saradnji sa "Večernjim novostima", obeležen je u utorak 8. marta u Muzeju Narodnog pozorišta.

Napominjući da su novine „od danas deo stalne postavke Muzeja Narodnog pozorišta“, kustoskinja Muzeja Zorica Janković kazala je da one predstavljaju živi deo nove muzejske zbirke, koja će se svakog meseca uvećavati za novi broj i time jačati uspostavljenu komunikaciju između nacionalnog teatra i njegove publike.
- „Gustav Pauli, jedan od najvećih svetskih muzeologa, dugogodišnji direktor muzeja u Bremenu i Hamburgu, jednom prilikom je rekao: „Savremenost spada u najneposrednije i najlepše zadatke muzeja“. Naše „Pozorišne novine“ polako postaju pravi trezor pozorišne svakidašnjice. U njima se krije kompletan potencijal za buduća predstavljanja našeg vremena – istakla je Jankovićeva.
Prema njenim rečima, u neko buduće vreme za istraživače istorije našeg Nacionalnog teatra, pored štampanih i elektronskih zapisa o izvedenim predstavama i pozorišnim stvaraocima, od velike važnosti biće informacije o ambijentu u kojem su one nastajale i informacije o reakcijama publike.
- Svesni činjenice da će buduće vreme imati i svoje tumačenje istorije, „Pozorišne novine“ danas ostavljaju trag da se današnja zbivanja što objektivnije sagledaju i zapišu – kazala je Zorica Janković.
Podsećajući da je Branislav Nušić davne 1901. godine pokrenuo „Pozorišni list“ u kojem je pozvao na osnivanje Muzeja Narodnog pozorišta, upravnik Nacionalnog teatra Božidar Đurović konstatovao je da danas, nakon puno pokušaja, Narodno pozorište ima i svoj reprezentativni Muzej, ali i stabilne novine velikog tiraža koje slave 50 brojeva i ulaze već u šestu godinu izlaženja. - A svoju stabilnost, koju mnogi pokušaji osnivanja novina i časopisa u Nacionalnom teatru nisu imali, naše novine duguju s jedne strane uredničkoj koncepciji spremnoj da se razvija u skladu sa zahtevima tržišta, a s druge strane „Večernjim novostima“, kompaniji koja je interes Narodnog pozorišta prepoznala i kao svoj, te jasnom podrškom, kreativnom, finansijskom i svakom drugom, omogućila da se pohvalimo kako su naše „Pozorišne novine“, koje izlaze jednom mesečno kao podlistak „Večernjih novosti“, najtiražnije pozorišne novine na svetu – kazao je Đurović.
On je dodao da u to ime, i „Večernjim novostima“ i Narodnom pozorištu čestita ovaj jedinstveni jubilej sa željom da se, u godinama koje dolaze, obeleži još mnogo jubileja „Pozorišnih novina“.
Novinarka kulturne rubrike "Novosti" Vukica Strugar izrazila je zadovoljstvo što se i sadržajem "Pozorišnih novina", kao i svojim nedeljnim dodatkom i redovnom dnevnom rubrikom taj list "još uvek bori da kultura sačuva svoj prostor".
Glavni urednik novina Željko Hubač je podsetio da je ideja o osnivanju „Pozorišnih novina“ proistekla 2004. godine, a veoma brzo posle toga je i realizovana.
- Ta cela ideja potekla je iz neke naše želje da pokušamo da što veći broj naših gledalaca informišemo o događajima u samoj kući. Nismo bili preterano ambiciozni, napravili smo prva tri broja, a potom smo, ekipa okupljena oko marketinga, čiji je šef, kao i danas, bila Ljiljana Lazić Mihajlović, došli na ideju da „Pozorišne novine“ objavljujemo kao podlistak nekog dnevnog lista – objasnio je Hubač.
On je napomenuo da su, ubrzo posle toga, „Pozorišne novine“ jednom mesečno bile objavljivane kao dodatak „Politike“, ali je ta saradnja, posle izvesnog vremena, morala da bude prekinuta zbog ekonomskih razloga.
Hubač je dodao da je veoma zadovoljan dosadašnjom saradnjom sa „Večernjim novostima“ i naglasio da mu je drago što su novine u ovih šest godina, koliko izlaze, uspele da sačuvaju svoju „autentičnu likovnost“.
Njegova zamenica Jelica Stevanović je ukazala da se „Pozorišne novine“ osim po „tom nekom marketinškom i distributivno – prezentativnom aspektu kao podlistak dnevnih novina koje su nam obezbedile tiraž i, nadamo se, kontinuitet u izlaženju“ sadržajno izdvajaju „odnosom prema istoriji Narodnog pozorišta“.
- Svi dosadašnji listovi Narodnog pozorišta su se bavili dnevno – aktuelnim temama, a mi se od početka trudimo da se bavimo istorijom Narodnog pozorišta na način za koji se nadamo da je zanimljiv širokoj publici, kroz feljtone i tekstove koji se bave najavom novih repertoarskih postavki – rekla je Stevanovićeva.
M.B.