Vesti

JUBILEJ “POZORIŠNIH NOVINA“ 8. MARTA U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA

7 mart 2011

Proslava povodom izlaska 50. broja „Pozorišnih novina“, najtiražnijeg ovdašnjeg pozorišnog mesečnika, koji izdaje Narodno pozorište u Beogradu, biće održana 8. marta u 12 časova u Muzeju Narodnog pozorišta.

U pitanju je, uistinu, redak jubilej, a ovaj list svoju dugovečnost duguje najpre čitaocima, saradnicima ali i upravama Nacionalnog teatra koje su se, u proteklih šest godina, svojski trudile da podrže ovaj projekat i učine ga ekonomski održivim.
Prvi broj, naravno mnogo skromnijeg sadržaja, objavljen je oktobra 2005. u saradnji sa štamparijom „Borba“ i bio je nevelikog tiraža (1000 kopija). Vodila nas je ideja da, posle više ranijih, po pravilu kratkovekih pokušaja, ustanovimo tradiciju publikovanja novina Narodnog pozorišta. Prvi sličan pokušaj načinio je Branislav Nušić daleke 1901. godine pokrenuvši „Pozorišni list“, koji je izlazio samo godinu dana. Usledila je istoimena publikacija iz 1934, koju je ubrzo smenila međuratna „Scena“ (1935–1940), da bi je nasledila okupacijska „Srpska scena“ (1941–1944). Posle Drugog svetskog rata Milan Đoković je 1952. pokrenuo časopis „Pozorište“ koji je objavljen u svega nekoliko brojeva, a poslednji pokušaj publikovanja sopstvenog časopisa u prošlom veku Nacionalni teatar je načinio u saradnji sa „Pozorišnom komunom“, pokrenuvši „Pozorišnu kulturu“ koja je izlazila od 1970. do 1973.
Već posle trećeg broja „Pozorišne novine“ su, zahvaljujući činjenici da su, kako je to primetio Jovan Ćirilov (čije su iskrene i stručne sugestije u početku izlaženja redakciji bile jako važne), izbegle zamku sindikalnog lista, počele da se objavljuju kao podlistak dnevnog lista „Politika“. Postavljene kao novine koje afirmišu ali i kritički preispituju rad Narodnog pozorišta, stvarane u saradnji sa uredništvom novinske kuće sa tradicijom, „Pozorišne novine“ su tom periodu kvalitativno napredovale u domenu i sadržaja i dizajna, pokrenute su mnoge teme koje su za cilj imale preispitivanje pozicije nacionalnog teatra u savremenom teatarskom i društvenom okruženju, predstavljani su srodni teatri iz Evrope i upoređivani sistemi organizacije u njima, bavili smo se Zakonom o pozorištu, objavljivali reportaže sa gostovanja, intevjue, feljtone...
Ipak, mišljena smo da je saradnja sa „Večernjim novostima“, koja je započela u januaru 2008. i traje već tri godine, prelomni je trenutak u razvoju „Pozorišnih novina“. Naime, značajno povećanje tiraža, redizajn i promene u formi koje su bile posledica kreativne profesionalne saradne sa redakcijom kulture i glavnim urednikom „Večernjih novosti“ Manojlom Vukotićem, učinile su naše novine atraktivim i u marketinškom smislu, što je otklonilo glavni kamen spoticanja svih dosadašnjih pokušaja Narodnog pozorišta da publikuju teatarske novine i rešilo problem kontinuiteta u izlaženju.