Vesti

„ŽENSKI ORKESTAR” NAJBOLjA PREDSTAVA POZORIŠNOG FESTIVALA U MLADENOVCU

9 oktobar 2013

Drama "Ženski orkestar" Narodnog pozorišta u Beogradu, u režiji Juga Radivojevića, najbolja je predstava ovogodišnjeg festivala u Mladenovcu "Teatar u jednom dejstvu".

Jednoglasnu odluku o pobedniku, na sednici održanoj 8. oktobra, doneo je žiri kojim je predsedavao pozorišni kritičar Vladimir Stamenković, a članovi su bili dramska umetnica Đurđija Cvetić i pozorišni kritičar Vladimir Arsić.
- Usklađivanje dramskog teksta sa savremenim okolnostima uvek u sebi krije mnoge zamke, od kojih je dobar deo u ovoj čvrstoj predstavi uspešno izbegnut naročito zahvaljujući prikladnim i precizno postavljenim songovima, odličnoj interpretaciji i kompozitorskom nadahnuću. To je ovaj teatarski čin, sasvim u skladu sa namerama, približilo jeziku Bertolta Brehta, u čemu se isticao glumački ansambl svojom odgovornom igrom i povremenim, zapaženim, pojedinačnim uzletima - navedeno je u obrazloženju žirija. 
"Ženski orkestar" je poznati tekst francuskog dramskog pisca Žana Anuja koji su reditelj Radivojević i dramaturg Ivana Dimić, u saradnji s kompozitorom Vladimirom Pejkovićem, adaptirali menjajući žanr iz komedije u dramu želeći na taj način da potcrtaju ozbiljnost i dramatičnost teme umetnika na tržištu.
U podeli su Bojana Stefanović (Patricija), Daniela Kuzmanović Pavlović (Pamela), Nela Mihajlović (G-đa Ortanz), Kalina Kovačević (Suzana Delisija), Zlatija Ivanović (Ermelina), Jelena Helc Vesković (Leona), Vuk Kostić (Pijanist ) i Branislav Tomašević (G. Lebonz).
Predstava je premijerno izvedena 3. novembra 2012. godine na Sceni "Raša Plaović".
Osim Narodnog pozorišta, u zvaničnoj selekciji festivala, koji je od 3. do 8. oktobra održan u Centru za kulturu Mladenovac pod sloganom "U potrazi za izgubljenom dušom“, učestvovali su i Atelje 212, Narodno pozorište Sombor, Jugoslovensko dramsko pozorište, Pozorište "Bora Stanković" Vranje i Teatar "Puls" iz Lazarevca.
M.B.