НА СЦЕНИ “РАША ПЛАОВИЋ” ОДРЖАН КОНЦЕРТ "БАСИСТИ СРБИЈЕ ЕВРОПИ И СВЕТУ”

Концерт под називом ,Басисти Србије Европи и свету”, одржан је у петак 17. фебруара на Сцени “Раша Плаовић.
Први део програма, био је резервисан за три најпознатија дела за контрабас српских аутора - „Basso e contra” Слободана Атанацковића, „Јеврејски диптих” Александра С. Вујића и „Off” Зорана Ерића.
Ексклузивност овог догађаја огледала се, између осталог, и у томе што је у оквиру њега одржана светска премијера концерта за контрабас и оркестар “Кончерто потењо” бр.3 опус 129 Мауриција Анунцијатеа из Аргентине.
Као солиста, представио се члан Оркестра Опере Народног позоришта у Београду Светозар Вујић Борски, који је овим наступом прославио 25. година уметничког рада.
На крају програма, публика у препуној сали, имала је јединствену прилику да први пут чује и композицију Александра Вујића „Српско коло”, за ансамбл састављен од 14 контрабаса, а која је премијерно изведена прошле године у Прагу на финалној вечери фестивала "Евробас".
Под диригентском управом Радета Пејчића, на концерту су учествовали чланови Београдског камерног оркестра  “Љубица Марић” и Ансамбл контрабасиста Србије, а осим Вујића Борског, као солиста је наступио и Горан Костић, професор Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу.
Концерт је реализовала Техника Народног позоришта у Београду.
М.Б.

Прочитајте још архивираних вести