НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ ГОСТОВАО ТЕАТАР ОКУРА ШКОЛЕ ИЗ ЈАПАНА

Театар Окура школе, Јавног Ногаку удружења из Јапана, који негује кратку традиционалну форму кјоген, гостовао је у петак 21. марта на Великој сцени Народног позоришта у Београду с комадима "Пуж (Kagju) и Ритам преваре (Jobikoe)".
Пре почетка представе, бројну публику поздравили су в.д. управника Народног позоришта у Београду Дејан Савић и амбасадор Јапана у Србији Масафуми Куроки.
Јапански уметници Норитоши Јамамото, Норитака Јамамото, Такаши Вакамацу и Ринтаро Јамамото, успели су да кроз поменуте две дуо-драме забаве и насмеју публику који их је поздравила снажним аплаузом.
Кјоген је врста Но драме, традиционалне јапанске позоришне уметности. Представом преовладавају елементи сатире, комичности, сујеверја, а често се бави појмом зла у људском друштву и понашањем људи у таквим околностима.Једна од основних карактеристика ове уметности је то да се на сцени користи врло мало предмета и стога је главни акценат на глумцима и њиховој умешности. Главни елементи на сцени су агемаку – завеса кроз коју глумци улазе на сцену, хашигакари – „мост“ који повезује агемаку и главни подијум, хаикеимаку – позадинска завеса са сликом бора, као и четири стуба на која са поставља кров чиме се сцена приказује као шинтоистичко светилиште, а позадинска завеса је у том случају његов једини зид.
Ликови су најчешће „обични“ људи па су и шминка и костим једноставнији од оних који се користе у типичној Но драми.
Љубитељи јапанске уметности кјоген били су у прилици да обе дуо-драме "Пуж (Kagju) и Ритам преваре (Jobikoe)" погледају, уз титлован превод, на Великој сцени Народног позоришта и у суботу 22. марта.
М.Б.

Више фотографија можете погледати ОВДЕ