НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ ИЗ УЖИЦА 23. МАЈА ГОСТУЈЕ СА ДРАМОМ БРАНКА ЋОПИЋА „ОДУМИРАЊЕ МЕЂЕДА“

Ансамбл ужичког Народног позоришта извешће 23. маја на Сцени „Раша Плаовић“ (20,30) драму Бранка Ћопића „Одумирање међеда“, у режији Немање Ранковића.
Драмски првенац, као критику тадашњег друштва у ком "рука руку мије" Ћопић је написао 1958. године, као сатиричан осврт на менталитет и корупцију који опстају у сваком времену док "Међедовићи" мењају само облик.
У овом комаду, чија је радња временски смештенa у брда Западне Србије седамдесетих година прошлог века, живописне ликове играју Момчило Мурић, Ивана Павићевић Лазић, Бојана Зечевић, Биљана Здравковић, Слободан Љубичић, Вахидин Прелић, Светислав Јелисавчић и Хаџи Немања Јовановић.
Представа је премијерно изведена 25. фебруара 2015. године.
Адаптацију је урадила Олга Димитирјевић, сценограф је Маријана Зорзић Петровић, костимограф Снежана Ковачевић, а аутор музике Мирољуб Аранђеловић Расински.
- Пишчев осећај  за неуобичајене детаље, менталитет и природу својих јунака, само појачава хумористички потенцијал комада. Комичност се у драми пажљиво гради кроз два паралелна заплета: док са једне стране локални чиновници покушавају да окриве медведа за општинску касу коју су сами опустошили, са друге се спремају избори за народног посланика на којима се сукобљавају старе и младе снаге. Подразумева се да су ова два заплета међусобно нераскидиво повезана, и да кроз комад дефилује све оно сто препознајемо из нашег свакодневног живота: корумпирана власт, партијски послушници и "прелетачи", сукоб родитеља и деце, мито и корупција, сензационалистичка штампа... сада су на сцени пред нама, огољени до свог бесмисла и безобразлука. Кроз целу своју каријеру, Ћопић је с духом критиковао аномалије и негативне појаве у друштву, а његова сатира данас се чини актуелнијом него икад – каже Олга Димитирјевић.
Извођење представе у целини ће снимити камере Радио телевизије Србије за потребе свог Драмског програма.
М.Б.

Прочитајте још архивираних вести