ПОСЛЕ „МАДАМ БАТЕРФЛАЈ“, СОПРАН МАРИЈА ПАПАЈОАНУ ГОСТОВАЛА И У „ТОСКИ“

После наступа у „Мадам Батерфлај“ пре два дана, када је певала главну сопранску ролу Ћо-Ћо-Сан, (вест прочитајте ОВДЕ) кипарска уметница Марија Папајоану, гостовала је 21. јуна у још једној Пучинијевој опери – „Тоски“, у улози насловне јунакиње.
У овом ремек-делу оперске уметности, изведеном под диригентском управом Ане Зоране Брајовић, наступили су и Дејан Максимовић (Каварадоси), Миодраг Д. Јовановић (Скарпија), Павле Жарков (Црквењак), Вук Матић (Анђелоти), Данило Стошић (Сполета), Александар Пантелић (Шароне), Страхиња Ђокић (Тамничар) и Јована Чуровић (Пастир).
Представа је одиграна у оквиру тродневног програма које је Народно позориште у Београду припремило поводом Светског дана музике. (више о томе прочитајте ОВДЕ).
Опера Ђакома Пучинија "Тоска", у режији госта из Скопља Дејана Прошева, премијерно је изведена 2. априла ове године на Великој сцени, а улогу славне певачице Флорије Тоске певају Јасмина Трумбеташ Петровић, Сузана Шуваковић Савић и Ана Рупчић Петровић.
У овој музичкој драми у три чина, учествују и Оркестар и Хор Опере Народног позоришта, као и чланови Дечијег хора "Хориславци".
Главни јунаци приче су страствена и импулсивна дива Флорија Тоска, романтични, слободољубиви и заљубљени сликар Марио Каварадоси и властољубиви и бескрупулозни шеф полиције Барон Скарпија.
Радња опере, која представља место сталног преплитања политичких и љубавних интрига, дешава се у Риму јуна 1800. године, у време Наполеоновог пробоја у Италију и претње преотимања тог града од тадашњег Напуљског краљевства...
М.Б.