ПРЕМИЈЕРА ТОЛСТОЈЕВЕ ДРАМЕ „ЦАРСТВО МРАКА“, У РЕЖИЈИ ИГОРА ВУКА ТОРБИЦЕ, 24. МАРТA НА СЦЕНИ „РАША ПЛАОВИЋ“

Премијера драме „Царство мрака“, по тексту Лава Николајевича Толстоја, у режији и адаптацији Игора Вука Торбице, биће одржана 24. марта (20,30) на Сцени „Раша Плаовић“.
У подели су Олга Одановић (Матрјона), Хана Селимовић (Анисја), Вања Ејдус (Акуљина), Љубомир Бандовић (Петар), Анастасиа Мандић (Кума), Небојша Љубишић (Аћим), Иван Ђорђевић (Никита), Никола Вујовић (Митрић), Ивана Шћепановић (Марина), Новак Радуловић (Сват) и девојчица Јелена Благојевић (Ањутка).
Уз редитеља, ауторски тим чине Молина Удовички Фотез / Тијана Грумић (драматурзи), костимограф Марина Меденица, аутор сценографије и дизајна светла је гост из Словеније Бранко Хојник (нашој јавности познат и по представи „Иванов“ Народног позоришта), композитори су гости из Хрватске Ненад и Ален Синкауз, избор музике је начинио Ненад Синкауз, сценски гoвор поставља Љиљана Мркић Поповић, асистент сценографа је Дуња Костић, а асистент костимографа Олга Мрђеновић
Ивана Ненадовић је извршни продуцент, а Немања Константиновић организатор.
Сарадници на представи су Сања Угринић Мимица (инспицијент), Гордана Перовски (суфлер) и студент Милош Голубовић (организатор на пракси).
Биће то, у Народном позоришту, трећа поставка ове драме коју је Толстој, један од највећих руских реалиста свог доба, написао 1886. године.
Први пут, „Царство мрака“ је премијерно изведено 18. децембра 1904. године, у преводу Јована Максимовића, и у режији Чича Илије Станојевића. Било је то, уједно, и прво Толстојево дело које је одиграно на српској позорници.
Према мишљењу театролога Рашка Јовановића, то уопште није било случајно.
„Злочини приказани у драми „Царство мрака“ без двоумљења схватају се као законите последице робијашкога живота у тмини руског села, у које незадрживо продире моћна и цинична власт новца. Било је то занимљиво и нашим гледаоцима, који тек што су преживели првобитну акумулацију капитала у Србији, која је имала катастрофалне последице на селу”, оценио је господин Јовановић.
Наредна премијера овог комада одржана је 15. септембра 1928. године у режији Јурија Љвовича, а у подели су били Жанка Стокић, Раша Плаовић, Љубинка Бобић, Невенка Урбанова…
Млади и талентовани редитељ Торбица је на првој читаћој проби о свом концепту овог „поново откривеног класика“, како га је назвао, између осталог рекао: „Одувек ме је занимало, још од факултета, како се поставља та једна врста морбидности и мрака. Надам се да ћемо кроз читање и пробе доћи до жељеног резултата. Волео бих да комад буде још мрачнији него што, заправо, сам текст нуди", најавио је Торбица.
М.Б.

Прочитајте још архивираних вести