Премијера Моцартовог „Дон Ђованија“ на Дан Народног позоришта, 22. новембра

Моцартова опера "Дон Ђовани", у копродукцији са Опером и театром "Мадленианум", биће премијерно изведена на Дан Народног позоришта, 22. новембра, под диригентском управом и у режији гостију из Италије - Марка Боемија и Алберта Триоле.

У подели су Владимир Андрић, Миодраг Д. Јовановић, Вук Зекић, Марко Калајановић, Васа Стајкић (Дон Ђовани), Александар Маневски, Свето Кастратовић,  Страхиња Ђокић, Сава Вемић (Комендаторе), Снежана Савичић Секулић, Гордана Томић, Александра Петровић, Ана Петровић (Дона Ана), Марко Живковић, Стеван Каранац, Љубомир Поповић, Саша Штулић (Дон Отавио), Иванка Раковић Крстоношић, Александра Стаменковић Гарсија, Теодора Димитријевић (Дона Елвира), Драгољуб Бајић, Александар Стаматовић, Вук Матић, Небојша Бабић (Лепорело), Гаврило Рабреновић, Павле Жарков, Марко Пантелић, Никола Баста (Мазето), Софија Пижурица, Невена Бриџин, Драгана Томић Роксандић, Невена Матић и Весна Марковић (Церлина).

У представи учествују Оркестар и Хор Опере Народног позоришта у Београду.

Сценографију је креирао, такође, гост из Италије Санти Тициано.

Асистент диригента је Дијана Цветковић, асистент редитеља Ана Григоровић, а сценографију реализују Мираш Вуксановић и Јасна Сарамандић.

Прва реприза биће одржана 28.новембра у „Мадлениануму“.

Интригантни легендарни шпански племић и бескрупулозни заводник Дон Хуан послужио је Моцарту да створи, како је сам говорио своју најозбиљнију оперу, коју је нешто касније филозоф Кјеркегор описао као "дело без мане, непрекинуто савршенство".

Сам Дон Ђовани је обликован као први "либертински" оперски херој - антијунак без идеала и скрупула, кога покрећу индивидуализам и жеља за задовољствима.

Ова опера у два чина, за коју је либрето написао Лоренцо да Понте, премијерно је изведена 29. октобра 1787. године у Државном позоришту у Прагу.

У Народном позоришту у Београду до сада је имала четири премијерне поставке, а прва је била 17. јануара 1938. године.
Наредна премијера одржана је 20. октобра 1953., потом 8. новембра 1982., и последња 12. октобра 2006. године.
М.Б.

ИЗВЕШТАЈ СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ ОДРЖАНЕ У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА 20. НОВЕМБРА

Моцартова опера "Дон Ђовани", у копродукцији са Опером и театром "Мадленианум", биће премијерно изведена на Дан Народног позоришта, 22. новембра, од 19 сати, под диригентском управом и у режији гостију из Италије - Марка Боемија и Алберта Триоле, најављено је на конференцији за новинаре одржаној у Музеју Националног театра.

Том приликом је речено да ће премијера ове опера у два чина, чији је либрето написао Лоренцо да Понте, бити одржана у Мадлениануму 28. новембра у 19,30 часова.

Управник Дејан Савић истакао је да је Народно позориште “потпуно равноравноправо ушло у ову копродукцију“ и оценио да све то заједно представља „један врло леп модел и пример приватно-јавног партнерства када је уметност у питању“.

„После премијера, публика ће наизменично, један месец код нас, други у Мадленијануму, моћи да гледа ову представу“, рекао је Савић и најавио да ће „Дон Ђовани“ већ 27. децембра гостовати у Националној опери у Темишвару.

Он је истакао да је ово представа којој предвиђа дугачак и озбиљан живот, упркос чињеници што је Моцарт као композитор „веома тежак и незгодан“.

Он је објаснио да је реч о једној „лепој, интересантној, савременој продукцији са нашим водећим певачима млађе и средње генерације“ и нагласио да Народно позориште овом премијером заокружује корпус великих Моцартових опера којем још недостаје „Così fan tutte“ („Тако чине све“).

Савић је казао да редитељ и диригент, као и неки од солиста, из објективних разлога нису могли да присуствују конференцији за новинаре, јер се почетак генералне пробе поклапао са почетком одржавања конференције.

Он је најавио да ће поводом Дана позоришта и премијере „Дон Ђованија“ у Народном позоришту бити одржан састанак асоцијације „Balkan Opera Network”, којем ће присуствовати бројни директори позоришта из региона и са Балкана, као и представници позоришних кућа са којима Народно позориште имам поптисан Протокол о сарадњи.

Баритон Владимир Андрић, који ће на обе премијере певати насловну улогу, казао је да је он један од неколико солиста који су учествовали и у претходној продукцији “Дон Ђованија”, чија је премијера у Народном позоришту одржана пре 11. година.

“Верујем из дубине душе да ће ова представа надмашити претходну, а то је некако и логично. Увек би требало да напредујемо, а не да стагнирамо. Уверен сам да је овде реч о једном много вишем нивоу, како визуелном, тако и уметничком. „Дон Ђовани“ је наслов који представља врхунаца музике и опера коју би свака озбиљна Кућа требало да има на свом репертоару“, поручио је Андрић у свом кратком обраћању, због тога што је журио на почетак пробе.

Генерални директор Опере и театра Мадленианум Андреј Рацков казао је да му је веома драго што се у овој години јубилеја, када Мадленианум прославља 20 година, а Народно позориште ће ускоро обележити 150 година постојања, коначно догодила једна конкретна сарадња између две Куће.

„Драго ми је што смо господин Савић и ја, после бројних преговора које смо имали, изабрали овај наслов, јер је „Дон Ђовани“ опера коју сваки театар који држи до себе мора да има на свом репертоару. Мислим да смо направили једну јако добру продукцију, мало другачију него оно што сте досад навикли да видите, наравно уз велики извођачки апарат Народног позоришта, које јесте једна посебна класа. Надам се да ће ово бити почетак једне дугогодишње и дуготрајне сарадње у разним сегментима“, рекао је Рацков.

Сопран Снежана Савичић Секулић, која ће на премијери у Народном позоришту певати улогу Дона Ане, подсетила је присутне да јој је ово седма продукција у Моцартовој опери, уз нека понављања, и пети лик из Моцартове литературе.

„Мени је, лично, можда и најдражи, јер се дешава у правом тренутку, као и многе улоге које су ми се десиле у последњих неколико година. Сви смо одушевљени меастром Боемијем. Већ после прве пробе били смо усхићени, јер он је један врсни, светски диригент. Од њега смо много тога научили и рад са њим, за сваког уметника, као и ансамбл у целини, представљао је право задовољство и велики напредак“, казала је она и оценила да је „Дона Ана захтевна, лепа, слојевита улога за коју је важно прећи доста километара музике пре него што се отпева“.

Сопран Иванка Раковић Крстоношић, која ће на премијери у Народном позоришту певати улогу Дона Елвире, такође је похвалила рад са меастром Боемијем, али и редитељем Триолом.

Истакла је да је ово трећа Моцартова опера у којој учествује и, како је рекла, прва озбиљна, велика улога.

Она је открила да је њена јунакиња „замишљена као једна холивудска дива која лута по свету тражећи свог мужа“.

На премијери у Народном позоришту у подели ће бити Владимир Андрић, (Дон Ђовани), Александар Маневски (Комендаторе), Снежана Савичић Секулић (Дона Ана), Марко Живковић (Дон Отавио), Иванка Раковић Крстоношић (Дона Елвира), Драгољуб Бајић (Лепорело), Гаврило Рабреновић (Мазето) и Софија Пижурица (Церлина).

Шест дана касније, 28. новембра, у Мадлениануму ће певати Владимир Андрић, (Дон Ђовани), Свето Кастратовић (Комендаторе), Александра Петровић (Дона Ана), Стеван Каранац (Дон Отавио), Александра Стаменковић Гарсија (Дона Елвира), Вук Матић (Лепорело), Марко Пантелић (Мазето) и Невена Матић (Церлина).

У представи учествују Оркестар и Хор Опере Народног позоришта у Београду.
Сценографију је креирао, такође, гост из Италије Санти Тициано.

Асистент диригента је Дијана Цветковић, асистент редитеља Ана Григоровић, а сценографију реализују Мираш Вуксановић и Јасна Сарамандић.
М.Б.

Прочитајте још вести