ПУЧИНИЈЕВИ „БОЕМИ“ ИЗВЕДЕНИ ЈУБИЛАРНИ 50. ПУТ, У УЛОЗИ МИМИ ГОСТОВАЛА СОПРАН ИЗ КИНЕ БИНГ БИНГ ВАНГ

Пучинијева опера "Боеми" у којој је гостовала млада Кинескиња, сопран Бинг Бинг Ванг, изведена је у суботу 4. марта, под диригентском управом Дејана Савића, јубиларни 50. пут.
После наступа 1. марта у Бизеовој "Кармен" у улози Микаеле, ова уметница, која активно учествује у разним оперским продукцијама широм Европе, овога пута представила се нашој публици у роли везиље Мими.
Улогу песника Родолфа певао је тенор Душан Плазинић, сликара Марсела баритон Васа Стајкић к.г., музичара Шонара баритон Љубодраг Беговић, а филозофа Колина бас Вук Матић.
Певачицу Мизету дочарала је сопран Иванка Раковић Крстоношић која је премијерно наступила у тој улози.
Улоге су остварили и Михаило Шљивић (Беноа/ Алсиндор), Слободан Живковић (Парпињол) и Предраг Глигорић (Цариник).
У представи је учествовао Оркестар и Хор Народног позоришта и Дечији хор „Хориславци".
Концертмајстор је била Весна Јансенс, а шеф Хора Ђорђе Станковић.
Опера у четири чина "Боеми", премијерно је изведена 21. јуна 2000. године у режији Предрага Протића. Његов асистент била је Ивана Драгутиновић Маричић, а асистент диригента Бојана Суђића - Ана Зорана Брајовић.
Сценографију је урадио Борис Максимовић, а костиме Љиљана Драговић.
Представу је до сада видело око 18.000 гледалаца.
Пучини је „Боеме“, праизведене 1. фебруара 1896. године у Театру „Ређо“ у Торину, написао на врхунцу веризма у италијанској опери.
М.Б.

Бинг Бинг Ванг, лирски сопран

Проглашена је за један од десет најбољих сопрана у Кини од стране најважније националне телевизије у Кини, која емитује концерте који се одржавају широм света. Ванг је прва Кинескиња која је завршила мастер на Конзерваторијуму „Ђузепе Верди“ у Милану. Приликом боравка у Европи, наступа у  великом броју улога, као што су: Лиу у Турандот, Неда у Пајацима, Микаела у Кармен, Мими у Боемима, Виолета у Травијати, Адина у Љубавном напитку у операма у Италији, Француској, САД, Израелу, Летонији, Словенији, Румунији, Србији, итд.
У априлу ове године наступаће у улози Лиу у Турандот у Македонској опери. На позив Сингапурске лирске опере наступила је као гост у новембру 2016. године. Наступила је у улози Мими у Боемима у Кинеској националној опери у Великом театру „Фуџијан“, а учествовала је и на неколико концерата са оркестром Кинеске националне опере приликом дочека Нове 2017. године на националној телевизији у Кини.
Током 2016. године, у јуну, наступила је с великим успехом на концерту са Сиднејским лирским симфонијским оркестром у Опери у Сиднеју. Наступила је са светски познатим пијанистом Ланг Лангом на специјалном концерту приликом светске премијере једног дела. Певала је са Чешком филхармонијом на концерту „Централна тврђава“. Наступала је на Кинеској националној телевизији и Хунанској телевизији поводом прославе кинеске Нове године. Певала је са Филхармонијским оркестром у Лими, Перу. Наступала је у улози Лиу у Турандоту у Великом театру „Фуџијан“.
Током 2015. године, на позив Симфонијског оркестра из Мелбурна, певала је на концерту у Мелбурну, Аустралија. Певала је улогу Виолете у Травијати на Помпејском фестивалу у Италији. Тумачила је Мизету у Боемима у Театру „Белини“ у Катанији, затим Микаелу у Кармен на Фестивалу у Таормини на Сицилији. Наступала је као солиста у Малеровој Четвртој симфонији са Симфонијским оркестром „Же Јианг“ у Кини.
Током 2014. године, певала је на концерту у дворани Симфоније у Атланти, САД. Певала је Лиу у Турандот у Опери у Мецу, Француска. Наступала је као Неда у Пајацима у Симфонији у Хаифи, Израел. На позив маестра Тан Дуна, наступила је као једини сопран на концерту са Националним симфонијским оркестром на Пекиншком летњем фестивалу у Кини.
Током 2013. године, наступила је у улози Лиу у Турандот на Фестивалу „Пучини“ у Торе да Лагу у Италији. Тумачила је улогу Микаеле у Кармен у Словеначком народном позоришту у Марибору, а затим је наступала као Адина у Љубавном напитку у Летонској националној опери. Певала је на концерту који је приредила Фондација „Пучини“ у Концертној дворани „Пучини“ у Милану. Наступала је на Гала концерту „Верди“ на Оперском фестивалу у Риги, Летонија. Такође, наступала је на бројним концертима у Италији и Кини.
Током 2012. године, тумачила је улогу Адине у Љубавном напитку у Словеначком народном позоришту у Марибору. Наступила је и на концерту у Летонској националној оперској кући. Певала је на концерту у Венецијанском театру у Макау уз Кинески национални симфонијски оркестар и Кинеска три тенора, при чему је добила сјајне критике. Певала је улогу Серпине у опери Служавка господарица на Међународном фестивалу у Макау и добила је сјајне критике у „Фајненшал тајмсу“: „За Ванг Бинг Бинг, сопран, која се школовала у Шангају а сада живи у Милану, а која је прошлог викенда бриљирала у Перголезијевој Служавки господарици на Међународном музичком фестивалу у Макау, можемо рећи да је сјајна – мало шта јој се може наћи на путу ка успеху. Ванг је такође потпуно очарала и публику. Када је њен моћан и прилагодљив сопран пронашао сопствену оштру супротност... Ванг се устремила на комично.“
У Милану, током 2014. год, SKY TV ју је одабрао да се појави као прва оперска певачица у популарној ТВ емисији ИКС ФАКТОР, а снимак њеног наступа који је постављен на Јутјуб је имао више од 2 милиона прегледа. Италијанска телевизија је урадила интервју са Бинг Бинг у популарној музичкој емисији, а наступила је са Лауром Паузини, што је емитовано широм Европе. Током 2010. године, учествовала је на Првом фестивалском такмичењу Савонлина опере у Финској, где се такмичила уз неколико стотина учесника из целог света, при чему је била једини сопран из Кине који је стигао до финала. У штампи је добила следеће критике: „Млада оперска дива са обећавајућом будућношћу.“ Током 2011. године, учествовала је на мастер класу Миреле Френи и Маријеле Девије. Са само 21 годином старости, наступала је у Опери у Брашову, Румунија, тумачећи улогу Микаеле у Кармен. Наступала је Музичкој дворани у Монтреалу, Канада. У Кини је добила мноштво позива да постане водећи сопран у разним симфонијским оркестрима, као што је на пример Кинески национални симфонијски оркестар.
Опере и концерти:
2017. Мими, Боеми, Опера Народног позоришта у Београду
2017. Микаела, Кармен, Опера Народног позоришта у Београду
2017. Лиу, Турандот, Македонска национална опера
2016. Концерт у Сиднејској опери, Аустралија
2016. Концерт у сингапурској концертној дворани „Еспланада“ са Сингапурским лирским оперским оркестром
2016. Лиу, Турандот, Велики театар „Фуџијан“, Кина
2015. Виолета, Травијата, Teatro Grande degli Scavi, Помпеја, Италија
2015. Микаела, Кармен, Фестивал у Таормини, Италија
2015. Мизета, Боеми, Театар „Белини“ у Катанији, Италија
2015. Концерт са Симфонијским оркестром Мелбурна у Концертној дворани града Мелбурна, Аустралија
2014. Неда, Пајаци, Симфонија Хаифе, Израел
2014. Лиу, Турандот, Опера у Мецу, Француска
2014. Концерт у Симфонијској дворани у Атланти, САД
2014. Концерт са Кинеским националним симфонијским оркестром, Пекинг, Кина
2013. Лиу, Турандот, Фестивал „Пучини“, Торе дел Лаго, Италија
2013. Адина, Љубавни напитак, Летонска национална опера, Словеначко народно позориште, Марибор
2013. Микаела, Кармен, Словеначко народно позориште, Марибор, Словенија
2013. Гала концерт „Верди“ на Оперском фестивалу у Риги, Летонија
2013. Концерт Фондације „Пучини“, Музичка дворана „Пучини“, Милано, Италија
2012. Серпина, Служавка господарица, Међународни музички фестивал у Макау
2012. Концерт у Летонској националној опери, Рига, Летонија
2012. Концерт са Кинеским националним симфонијским оркестром, Венецијански театар, Макао
2011. Адина, Љубавни напитак, Концертна дворана „Верди“, Милано, Италија
2010. Мизета, Боеми, Концертна дворана „Верди“, Милано, Италија
2007. Микаела, Кармен, Опера у Брашову, Румунија

 

Прочитајте још архивираних вести