Шабачко позориште гостује 17. јануара на Сцени „Раша Плаовић“ са представом „Мата Хари“

Шабачко позориште гостоваће 17. јануара на Сцени „Раша Плаовић“ (20,30) са представом „Мата Хари“, по тексту Иде Јовић, у режији Снежане Удицки.

„На сам помен имена познате и контроверзне шпијунке, у гледаоцу настаје асоцијација да унапред зна да га очекује нека врста трилера о овој опасној жени, јер је управо она архетип фаталности. Наша представа је у жанровском смислу најмање трилер, а највише мелодрамска прича о покретачкој и незаустављивој снази љубави, која често може да оде у правцу који нисмо могли ни да предвидимо“, каже редитељка.

Према њеним речима, драма “Мата Хари” приказује борбу једне у почетку тек помало необичне жене која је желела породицу и мир, а постала је симбол опасности и похоте.

Удицки додаје да је, потом, на крају животног круга, постала и жртва свега онога што ју је издвајало из околине – потребе за љубављу, упорности, страсти, самосвести, амбиције и времена у коме је живела, а таквим женама се различитост ретко прашта.

„Сто година након њене смрти, слушамо приче да смо формирали друштво у коме се на глобалном нивоу положај жене наводно променио, али суштински је већина ствари остала иста: сама жена се тешко бори против мушкарца, у свим сегментима: сведоци смо свакодневног насиља над женама, одузимањем деце од стране утицајних мужева, беспоштедној борби за опстанак на пословном плану и на крају, сведоци страдања обичног човека у игри с моћницима. Маргарет Зеле креће врло млада на свој пут, као Алиса у земљу чуда, очекујући испуњење свих младалачких жеља, љубав, спокој и животну стабилност, а на њему постаје Мата Хари, манипулативна жена са лажном биографијом, спремна на сваку врсту опасности да би дошла до свог циља. Земља чуда с почетка круга се претворила у Дедалов лавиринт, а невиност Алисе у беспоштедну борбу за опстанак“, истиче редитељка Удицки.

У подели су Јована Пантић, Кристина Пајкић, Ивана Јокић, Ксенија Мелентић, Синиша Максимовић, Милош Војновић, Страхиња Баровић, Иван Томашевић, Боривој Божанић, Владимир Милојевић, Никола Брековић, Марко Рибић, Леа Марковић и Огњен Теодоровић.

Драматург је Славко Милановић, сценограф Тамара Бушковић, а костимограф Селена Томашевић.

Сценски покрет и кореографију урадио је Петар Пјер Рајковић, док је музику компоновао Мирољуб Аранђеловић Расински.

Представа је премијерно изведена 6. октобра прошле године.
М.Б.
   

 

Прочитајте још вести