САРАДЊА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ И ХНК У ЗАГРЕБУ ПОСЛЕ ВИШЕ ОД 20 ГОДИНА

У петак 13, фебруара у најављену посету Народном позоришту дошао је амбасадор Републике Хрватске у Београду, њ.е. г. Гордан Маркотић, иначе редован посетилац представа у нашем националном театру и велики љубитељ и зналац позоришне уметности.
Том приликом, у разговору са в.д. управника Народног позоришта Дејаном Савићем дошло је до конкретизације идеје о којој су ова два саговорника размишљала практично од почетка мандата амбасадора у нашем главном граду, а то је обнављање сарадње између два водећа државна позоришта.
Господн Маркотић је иницијативу упутио Опери ХНК и њеном директору, угледном диригенту маестру Никши Барези, који је овај предлог у обострану уметничку корист прихватио.
Тако ће се већ до краја сезоне у оквиру овог договора на сцени ХНК наћи водећи домаћи оперски уметници, а на сцени Народног позоришта реномирани оперски делатници из ХНК.
Овакав у свету уобичајени почетак сарадње наставиће се већим пројектима: разменама ансамбала, коопродукцијама, и најзад гостовањима комплетних представа. Велику предност представља околност да су оба национална театра организована по сличном моделу, тако да је сарадња могућа не само у области оперске и балетске уметности, него и драмских сектора, с обзиром на непостојање језичке баријере и комплементарност репертоара.
Дејан Савић је на крају позвао амбасадора Маркотића да буде гост Народног позоришта на наредним премијерама у сва три сектора - драмској представи "Чудо у Шаргану" Љубомира Симовића, оперском наслову "Меланхолични снови грофа Саве Владиславића" Светислава Божића и балетском спектаклу "Слика Доријана Греја" Владимира Логунова, што је њ.е. са задовољством прихватио.

Прочитајте још архивираних вести