Спектакл на отвореном: Поводом 150 година Народног позоришта у Београду, 15. септембра на Савској променади бесплатан концерт „Опера на води“

Поводом значајног јубилеја – 150 година постојања Народног позоришта у Београду, као и почетка нове сезоне 2018/19, у суботу 15. септембра (19,30) на Савској променади, шеталишту у оквиру "Београда на води", биће одржан бесплатан оперски концерт.

У оквиру овог спектакла на отвореном под називом „Опера на води“, публика ће имати прилику да ужива у популарним аријама, дуетима и хоровима из познатих опера које су највећим делом заступљене на редовном репертоару Националног театра.

Под диригентском управом Дејана Савића, уз Оркестар и Хор, учествоваће прваци и солисти Опере Народног позоришта у Београду.

Као специјални гост наступиће чувени српски виолиниста Јован Колунџија.

Концерт ће режирати Ивана Драгутиновић Маричић. 
М.Б

                                                                           Програм:

 

1. Уводна реч

 

 

2. С. Христић

Грлица

Оркестар

3. В. А. Моцарт: Фигарова Женидба

Арија Фигара, 1. чин

Владимир Андрић

4. Ђ. Верди: Риголето

Арија Ђилде

Снежана Савичић Секулић

5. Ж. Масне: Вертер

Арија Вертера

Дејан Максимовић

6. Ж. Офенбах: Хофманове приче

Дует Баркарола

Софија Пижурица и Александра Ангелов

7. П. И. Чајковски: Евгеније Оњегин

Арија Гремина

Ненад Јаковљевић

8. К. Сен – Санс

Рондо Каприћиозо

Јован Колунџија, виолина

9. Ђ. Верди: Набуко

Хор Јевреја

Хор

10. Ђ. Пучини: Тоска

Арија Каварадосија, 3. чин

Јанко Синадиновић

11. Ђ. Пучини: Тоска

Арија Тоске

Јасмина Трумбеташ Петровић

12. Ж. Бизе: Кармен

Арија Тореадора

Александар Стаматовић и Хор

13. К. Сен – Санс: Самсон и Далила

Арија Далиле

Драгана дел Монако

14. Ђ. Верди: Дон Карлос

Дует Дон Карлоса и Позе

Душан Плазинић и Миодраг Д. Јовановић

15. Ж. Бизе: Кармен

Хабанера

Јадранка Јовановић и Хор

16. Ђ. Верди: Травијата

Винска песма

Сви солисти и Хор

 

Бис

 

17. С. Бинички

На Дрину

Оркестар


ИЗВЕШТАЈ СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ ОДРЖАНЕ 5. СЕПТЕМБРА У ГЕОЗАВОДУ

Концертом "Опера на води", који ће се одржати у суботу, 15. септембра у 19.30 на Савској променади у оквиру "Београда на води" и окупиће комплетан ансамбл Опере са више од 200 извођача, под диригентском управом Дејана Савића, биће обележено 150 година постојања Народног позоришта у Београду.

Управник Народног позоришта Дејан Савић изјавио је на конфернцији за новинаре у Геозаводу да се не памти када је Народно позориште имало концерт или представу на отвореном, изузев једног концерта у Краљеву од пре пет или шест година, на коме је било 10.000 посетилаца.

Он је најавио да ће се сви прваци Опере појавити на спектакуларном концерту који ће трајати око 80 минута, а као специјални гост наступиће прослављени српски виолиниста Јован Колунџија.

"Верујем да ће концерт изазвати велико интересовање код публике. Истина је да Народно позориште нема довољно наступа на отвореном, иако је то уобичајна пракса код већине светских оркестара и врхунских позоришта који као засебан сегменат имају оперску продукцију. За 30 година колико сам у Народном позоришту, не сећам се да смо наступили на отвореном. Сада је прилика да то урадимо на достојанствен начин на старту јубиларне 150. сезоне", казао је Савић.

Он је најавио да ће у септембру и октобру ансамбли Народног позоришта гостовати широм Србије, као и да ће нову сезону званично почети 1. октобра премијером представе "Балкански шпијун" по тексту Душка Ковачевића у режији Тање Мандић Ригонат.

Првакиња Опере Народног позоришта Јасмина Трумбеташ Петровић напоменула је да је спектакл на отвореном у великој мери потребан Београду као метрополи.

"Била сам учесник сличних догађаја у иностранству и радујем се што ћу коначно у Београду певати на обали реке пред својим суграђанима. У читавом свету се одржавају концерти на отвореном, од Русије до Италије. Надам се да ће овакви догађаји постати уобичајена пракса преко лета када су београдска позоришта затворена. У разговорима са градом могли би да направимо Оперски фестивал, односно фестивал на коме би наступале подунавске земље - казала је Трумбеташ Петровић и додала да се нада да би фестивал могао да се одржава сваке године.

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић истакао је да је Народно позориште један од симбола Београда и његовог развоја кроз историју.

"Срећан сам што коначно опера на отвореном постаје заштитни знак Београда. Драго ми је што су се уметници Народног позоришта охрабрили и оснажили да изведу тако захтеван пројекат, као што је опера на отвореном. Савска променада је право место где треба да се одржи такав уметнички спектакл", казао је Младеновић и подсетио да је ова година већ рекордна по посети туриста Београду.

Помоћник градоначелника позвао је Београђане и туристе да учествују у манифестацији "Карневал бродова" и да са реке гледају и слушају ексклузивни уметнички програм.

На конференцији је речено да компанија "Београд на води", сарадњом са Народним позориштем, још једном потврђује посвећеност културно уметничким дешавањима који промовишу дух Београда.

Прочитајте још вести