Вести

ЧЕТИРИ НАГРАДЕ ЗА „ИЗБИРАЧИЦУ“ НА ДАНИМА КОМЕДИЈЕ У ЈАГОДИНИ

27 март 2014

На 43. Позоришном фестивалу најбољих комедиографских остварења Србије "Данима комедије" у Јагодини, представа Народног позоришта у Београду “Избирачица” освојила је четири награде - за најбоље редитељско остварење, за најбоље глумачко остварење, за најбољу костимографију и за најбољу сценографију.
Жири у саставу редитељ Кокан Младеновић (председник), драматург Бранислав Недић и глумица Ивана Јовановић, одлучио је да статуета "Ћуран" за најбоље редитељско остварење припадне Николи Завишићу за режију ове представе урађене по тексту Косте Трифковића.
Жири је три равноправне награде - статуету "Ћуран" за најбоља глумачка остварења доделио Милораду Мандићу за улогу Тошице, Ивану Босиљчићу за улогу Брaнка и Горану Јевтићу за улогу Живке министарке у представи “Госпођа министарка" Бранислава Нушића, Позоришта "Бошко Буха".
Међу награђенима су костимографкиња Суна Кажић (Награду за најбољу костимографију) и Мираш Вуксановић и Никола Завишић (Награда за најбољу сценографију).
Овогодишњи фестивал, у селекцији редитеља Југа Радивојевића, одржан је од 20. до 27. марта.
Представа је премијерно изведена 14. маја прошле године на Великој сцени, а у подели су Анастасиа Мандић (Малчика), Драган Николић Гиџа (Соколовић), Александра Николић (Јеца, његова жена), Сена Ђоровић (Савета, њихова нећака), Зоран Ћосић (Тимић), Ивана Шћепановић (Ката, његова жена), Тамара Стошић (Милица, њихова кћи), Иван Босиљчић (Бранко, журналиста), Дарко Томовић (Штанцика) и Милорад Мандић (Тошица).
Драматург представе је Молина Удовички Фотез, сценографију су креирали Мираш Вуксановић и Никола Завишић, костиме је урадила Суна Кажић, а музику су компоновали Соња Лончар и Андрија Павловић.
У ауторској екипи су и Љиљана Мркић Поповић (сценски говор), Дамир Тодоровић (сценски покрет), Немања Константиновић (организатор), Јована Ђуричић (организатор на пракси), Саша Танасковић (инспицијент) и Гордана Перовски (суфлер).
Представа је урађена у копродукцији са Позориштем "Бора Станковић" из Врања.
М.Б.

Више о представи можете прочитати ОВДЕ