Вести

ЧЕТИРИ ПРЕДСТАВЕ У ОКВИРУ „ЕВРОПСКИХ ОПЕРСКИХ ДАНА“ У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ ОД 5. ДО 13. МАЈА

4 мај 2017

У оквиру „Европских оперских дана“, у Народном позоришту ће од 5. до 13. маја бити одигране четири представе, чиме се и наш театар придружује обележавању те значајне културне манифестације која се одржава од 2007. године у славу опере као уметничке форме.
У суботу 6. маја, од 19,30 часова, под диригентском управом госта из Италије Алберта Веронезија биће изведена Пучинијева „Тоска“ са сопраном Јасмином Трумбеташ Петровић у насловној улози.
У подели су и Јанко Синадиновић (Каварадоси), Миодраг Д. Јовановић (Скарпија), Михаило Шљивић (Црквењак), Вук Матић (Анђелоти), Данило Стошић (Сполета), Предраг Глигорић (Шароне), Страхиња Ђокић (Тамничар) и Јована Белић (Пастир).
У понедељак 8. маја (20,30) на репертоару Сцене „Раша Плаовић“ је опера Волфганга Амадеуса Моцарта „Бастијен и Бастијена“, припремљена прошле године у оквиру пројекта дирекције Опере Народног позоришта у Београду „Опера у школе“ који је имао за циљ да, кроз едукацију деце о опери и продукцију кратких наслова тематски намењених за децу и младе школског узраста, створи нову публику.
У тој опери романтичног садржаја, са модерним редитељским приступом, учествују Невена Павловић, Слободан Живковић и Страхиња Ђокић.
Два дана касније, 10. маја, на Великој сцени (19,00), под диригентском управом госта из Румуније Адријана Морара, биће изведен Вердијев „Отело“, са Душаном Плазинићем у насловној улози.
У подели су и Анастасија Холц, к. г. (Дездемона), Драгутин Матић (Јаго), Светлана Ловчевић (Емилија), Марко Живковић (Касио), Слободан Живковић (Родриго), Свето Кастратовић (Лодовико), Љубодраг Беговић (Монтано) и Предраг Глигорић (Гласник).
У суботу, 13. маја, на Великој сцени (19,00), публика ће моћи да погледа и Вердијеву „Аиду“, једну од његових најспектакуларнијих опера.
Под диригентском управом Ђорђа Павловића, наступиће Јасмина Трумбеташ Петровић (Аида), Наташа Јовић Тривић (Амнерис), Јанко Синадиновић (Радамес), Александар Стаматовић (Амонасро), Ненад Јаковљевић (Рамфис), Драгољуб Бајић (Краљ), Татјана Митић (Свештеница) и Данило Стошић (Гласник).
Европски оперски дани покренути су 2007. године поводом обележавања 400 година постојања опере као музичко-сценског дела, а у сврху позиционирања опере у средиште културних збивања и веће заинтересованости за њу у савременом друштву.
Отада, сваке године, у недељи када се прославља „Дан Европе“, 9. мај, оперске куће широм Европе организују разне програме којима отварају врата постојећој, али и новој публици са циљем прославе опере као уметничке форме.
Ове године, манифестација ће трајати девет дана и у том периоду, своја врата отвориће више од 70 оперских кућа из 18 земаља.
Опера Народног позоришта у Београду постала је члан "Опере Европа", престижне асоцијације која окупља значајне европске оперске куће и оперске фестивале, у марту 2013. године.
"Опера Европа" тренутно у свом саставу има 137 оперских кућа из 37 земаља.
М.Б.