Вести

Диригент Ејуб Гулијев и сопран Афаг Абасова гостују у операма „Боеми“ (23.02) и „Трубадур“ (27.02)

20 фебруар 2019

У Пучинијевим „Боемима“, који су на репертоару Велике сцене 23. фебруара (19,30) и Вердијевом „Трубадуру“, у истом термину, четири дана касније, (27.02) гостоваће уметници из Азербејџана, диригент Ејуб Гулијев и сопран Афаг Абасова.

У опери „Боеми“, за коју су либрето према роману „Слике из живота боема" Анрија Миржеа написали Луиђи Илика и Ђузепе Ђакоза,  главну сопранску улогу несрећне хероине Мими певаће Абасова, страственог песника Родолфа тумачиће тенор Душан Плазинић, улога сликара Марсела поверена је баритону Марку Пантелићу, музичар Шонар биће баритон Љубодраг Беговић, филозоф Kолин - бас Вук Матић, док ће Мизету дочарати сопран Софија Пижурица.

У овој опери у четири чина, у којој је реч о сиромашним уметницима и студентима, о обичним људима и њиховим љубавима и страстима, љубомори, али и свакодневном тешком животу у једном боемском кварту, наступиће и Михаило Шљивић (Беноа/ Алсиндор), Слободан Живковић (Парпињол) и Предраг Глигорић (Цариник).

У представи учествују Оркестар и Хор Народног позоришта и Дечији хор „Хориславци".

„Боеми“ су премијерно изведени 21. јуна 2000. године под диригентском управом Бојана Суђића, у режији Предрага Протића.

Његов асистент била је Ивана Драгутиновић Маричић, а асистент маестра Суђића - Ана Зорана Брајовић.
Сценограф  је Борис Максимовић, а костимограф Љиљана Драговић.  
 
Четири дана касније, 27. фебруара, у Ведријевом „Трубадуру“, сопран Абасова, која је током досадашње веома успешне и богате каријере наступала на бројним оперским сценама широм Европе и света певаће главну сопранску улогу, дворске даме Леоноре. 
  
У овој опери, чија се радња дешава у 15. столећу, у шпанској покрајини Арагон, те дочарава њен мистицизам, темперамент и јаке страсти кроз музику проткану лепотом, дивљом енергијом и вокалним деоницама испуњеним снажним осећајима, улоге тумаче и Јанко Синадиновић (Манрико), Драгутин Матић (Грог Луна) Наташа Јовић Тривић (Ацучена), Ненад Јаковљевић (Ферандо), Марија Јелић (Инес), Михаило Оташевић (Руиз), Синиша Радин (Гласник), и Гаврило Рабреновић (Стари Циганин).

У представи учествују Хор и Оркестар Опере Народног позоришта у Београду.

Опера "Трубадур" премијерно је изведена 22. новембра 2001. године у режији Иване Драгутиновић Маричић.

Сценографију је урадио Александар Златовић, а костиме Љиљана Орлић.
М.Б.