Вести

ГОСТОВАЉЕ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА НА ПРВОМ "БИТОЛА ШЕКСПИР ФЕСТИВАЛУ " У МАКЕДОНИЈИ СА ПРЕДСТАВОМ "ХЕНРИ VI" У РЕЖИЈИ НИКИТЕ МИЛИВОЈЕВИЋА

17 јул 2013

У периоду између 19. и 25. јула 2013. године Битољ ће бити домађин првом " Битола Шекспир фестивалу" на коме ће наступити театри из целог света.

У периоду између 19. и 25. јула 2013. године Битољ ће бити домађин првом " Битола Шекспир фестивалу" на коме ће наступити театри из целог света.
После историјског успеха који је Народни театар из Битоља постигао на госотовању прошле године у Лондону , у Глоб театру , где у извели представу "Хенри VI" трећи део, уз подршку Министарства културе Македоније  и општине Битољ, дошло је до реализације идеје да Република Македонија буде домаћин светски познатим театрима  који негују стваралаштво великог Виљема Шекспира.
Публика ће у Македонији  моћи да види театрe из Србије, Русије, САД а, Финске и Кине , а гост ће бити и извршни директор Глоб театра из Лондона Том Бирд, као и један од најеминентнијих шекспиролога у свету, Рандал Мартин, професор на Универзитету Њу Брунвик у Канади.
Народно позориште из Београда ће у оквиру званичног програма фестивала, 20. јула 2013. ,  извести представу "Хенри VI" први део, у режији Никите Миливојевић,  рађеној у копродукцији Фондације "Лаза Костић" и Народног позоришта  у Београду (премијера је    одржана 11. Маја 2012. у Глоб театру у Лондону).
Насловну улогу тумачи Хаџи Ненад Маричић, а у подели су и Предраг Ејдус (Бискуп од Винчестера, касније кардинал), Танасије Узуновић (Војвода од
Глостера), Борис Пинговић (Војвода од Самерсета), Небојша Кундачина (Лорд Толбот), Бранко Јеринић (Ерл од Ворика), Бранислав Томашевић (Ерл од Сафока), Слободан Бештић (Ричард Плантаџенет), Александар Срећковић (Шарл, краљ Француске), Павле Јеринић (Вернон), Бојан Кривокапић (Бесит) и Јелена Ђулвезан (Јована од Арка).