Вести

ЈАСМИНА ТРУМБЕТАШ ПЕТРОВИЋ ДОБИТНИЦА НАГРАДЕ УМУС-а ЗА НАЈБОЉИ КОНЦЕРТ У СЕЗОНИ

27 мај 2015

Првакиња Опере Народног позоришта у Београду Јасмина Трумбеташ Петровић добитница је Награде Удружења музичких уметника Србије (УМУС) за 2014. годину у категорији најбољи концерт у сезони.
Једногласну одлуку донео је жири којим је председавао виолиниста и диригент Петар Ивановић, а чланови су били музиколог Гордана Крајачић, виолиниста Јован Колунџија и оперске уметнице Светлана Бојчевић Цицовић и Снежана Савичић Секулић.
У кратком образложењу наведено је да је сопран Трумбеташ Петровић престижно признање добила за маестрално тумачење, и певачки и глумачки, Тоске, у истоименој Пучинијевој опери, премијерно изведеној 2. априла прошле године на Великој сцени Народног позоришта у Београду.
Том улогом, обележила је две деценије уметничког рада.
- Као и у двадесетак других рола такозваног гвозденог репертоара Јасмина Трумбеташ Петровић је и у Флорију Тоску уложила много професионалног знања и сценског умећа, са чиме су се сложили сви чланови жирија који су пратили њен озбиљни и студиозни рад на сценама Народног позоришта и „Мадленианума“ – наведено је у образложењу жирија.
Признање је уручено на свечаности одржаној у четвртак 28. маја у просторијама УМУС-а.
Такође, том приликом, биће додељена и Награда за животно дело (Трипо Симонути), као и Награда за најуспешнијег младог уметника у 2014. години, а до 30. година живота (Радмила Вардалић).
УМУС већ 45. година, поводом свог оснивања, додељује ове јединствене и престижне награде својим највиђенијим музичарима класичне - уметничке музике.
Признање се састоји од дипломе и новчане награде коју додељује Министарство културе и информисања Републике Србије, док млади уметници, поред дипломе, добијају солистички концерт у Великој сали Коларчевог народног универзитета, у организацији УМУС-а.
М.Б.