Вести

На Сцени „Раша Плаовић” премијерно изведена комедија Пјера Корнеја „ИЛУЗИЈÆ“, у режији Николе Завишића

22 март 2021

На Сцени „Раша Плаовић” 22. марта с великим успехом премијерно је изведена представа „ИЛУЗИЈÆ“, према делу Пјера Kорнеја, у режији Николе Завишића, а реч је о новој поставци чувене француске „Kомичне илузије“ из 17. века, која доноси вишеслојну игру у игри и то транспоновану у 21. век.

Kомад је урађен као генерална проба Kорнејевог комада, који приказује заплет у глумачкој трупи, која игра једну представу.

Дијалози за сцене генералне пробе су дописани и имају донекле документарни карактер, а додат је и позоришни интермецо, без текста.

„Деликатно је радити Kорнеја и александринац. Ми смо причу о позоришту, коју је Kорнеј дао веома давно, покушавајући да одбрани код грађанства вредност и важност позоришта, транспоновали у 21. век, у другу врсту уметничког изазова који је заправо стално под лупом и под знаком питања у односу на друге уметничке изазове које глумци имају. Направили смо једну паралелну димензију односа и сукоба која неме везе с Kорнејем, али се учитава у Kорнеја врло лако и једноставно. Мислим да ће сви који иоле прате уметничку сцену јасно реаговати и схватити о чему се ради. Наша „ИЛУЗИЈÆ“, илузија илузије, покушава да нам уз помоћ Корнеја и његових ликова помери перцепцију и унесе нас у другу димензију, у којој важе другачија правила и ритмови, а која је пре свега отворена и ведра, разиграна и суманута, врцава и брза, али са ипак доследном дозом веселе меланхолије”, каже редитељ Завишић који је Народном позоришту, такође, с великим успехом поставио представе „Важно је звати се Ернест” и „Избирачица”.

Одушевљена публика дуго је, после завршетка представе, бурним аплаузима и узвицима „браво” поздрављала глумачку екипу коју је у улози редитеља и Kлендора предводио Никола Вујовић, Милош Ђорђевић је био Глумац и Матамор, Сена Ђоровић Глумица и Изабела, а Анастасиа Мандић Глумица и Лиза.

У подели су и Зоран Ћосић (Глумац, Придаман и Жеронт, Немања Стаматовић (Глумац, Доронт и Адраст) и Богдан Богдановић (Глумац и Алкандар).

Редитељ Завишић потписује још сценографију и светло, а у ауторској екипи су и костимографкиње Бојана Никитовић и Суна Kажић, композиторка Ања Ђорђевић и драматуршкиња Христина Митић.

У уметничком тиму су и Љиљана Мркић Поповић (сценски говор), Тамара Пјевић (сценски покрет), Немања Константиновић и Милорад Јовановић (продуценти), Филип Д. Микић (видео рад), Растислав Ћопић (асистент редитеља), Јасна Сарамандић и Марија Мандић (асистенти сценографа), Сања Угринић Мимица (инспицијент), Даница Стевановић и Марија Недељков (суфлери), Урош Јовановић (интернационална пракса, дизајн звука) и Милица Топаловић (продуцент на пракси).

Јулија Леваи је учесник у програму Уметничке резиденције Европске позоришне конвенције (ЕТЦ) у оквиру програма ENGAGE који је суфинансиран средствима из програма Креативна Европа Европске Уније.