Vesti

Na Sceni „Raša Plaović” premijerno izvedena komedija Pjera Korneja „ILUZIJÆ“, u režiji Nikole Zavišića

22 mart 2021

Na Sceni „Raša Plaović” 22. marta s velikim uspehom premijerno je izvedena predstava „ILUZIJÆ“, prema delu Pjera Korneja, u režiji Nikole Zavišića, a reč je o novoj postavci čuvene francuske „Komične iluzije“ iz 17. veka, koja donosi višeslojnu igru u igri i to transponovanu u 21. vek.

Komad je urađen kao generalna proba Kornejevog komada, koji prikazuje zaplet u glumačkoj trupi, koja igra jednu predstavu.

Dijalozi za scene generalne probe su dopisani i imaju donekle dokumentarni karakter, a dodat je i pozorišni intermeco, bez teksta.

„Delikatno je raditi Korneja i aleksandrinac. Mi smo priču o pozorištu, koju je Kornej dao veoma davno, pokušavajući da odbrani kod građanstva vrednost i važnost pozorišta, transponovali u 21. vek, u drugu vrstu umetničkog izazova koji je zapravo stalno pod lupom i pod znakom pitanja u odnosu na druge umetničke izazove koje glumci imaju. Napravili smo jednu paralelnu dimenziju odnosa i sukoba koja neme veze s Kornejem, ali se učitava u Korneja vrlo lako i jednostavno. Mislim da će svi koji iole prate umetničku scenu jasno reagovati i shvatiti o čemu se radi. Naša „ILUZIJÆ“, iluzija iluzije, pokušava da nam uz pomoć Korneja i njegovih likova pomeri percepciju i unese nas u drugu dimenziju, u kojoj važe drugačija pravila i ritmovi, a koja je pre svega otvorena i vedra, razigrana i sumanuta, vrcava i brza, ali sa ipak doslednom dozom vesele melanholije”, kaže reditelj Zavišić koji je Narodnom pozorištu, takođe, s velikim uspehom postavio predstave „Važno je zvati se Ernest” i „Izbiračica”.

Oduševljena publika dugo je, posle završetka predstave, burnim aplauzima i uzvicima „bravo” pozdravljala glumačku ekipu koju je u ulozi reditelja i Klendora predvodio Nikola Vujović, Miloš Đorđević je bio Glumac i Matamor, Sena Đorović Glumica i Izabela, a Anastasia Mandić Glumica i Liza.

U podeli su i Zoran Ćosić (Glumac, Pridaman i Žeront, Nemanja Stamatović (Glumac, Doront i Adrast) i Bogdan Bogdanović (Glumac i Alkandar).

Reditelj Zavišić potpisuje još scenografiju i svetlo, a u autorskoj ekipi su i kostimografkinje Bojana Nikitović i Suna Kažić, kompozitorka Anja Đorđević i dramaturškinja Hristina Mitić.

U umetničkom timu su i Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor), Tamara Pjević (scenski pokret), Nemanja Konstantinović i Milorad Jovanović (producenti), Filip D. Mikić (video rad), Rastislav Ćopić (asistent reditelja), Jasna Saramandić i Marija Mandić (asistenti scenografa), Sanja Ugrinić Mimica (inspicijent), Danica Stevanović i Marija Nedeljkov (sufleri), Uroš Jovanović (internacionalna praksa, dizajn zvuka) i Milica Topalović (producent na praksi).

Julija Levai je učesnik u programu Umetničke rezidencije Evropske pozorišne konvencije (ETC) u okviru programa ENGAGE koji je sufinansiran sredstvima iz programa Kreativna Evropa Evropske Unije.