Вести

НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ ОДРЖАНА БЕОГРАДСКА ПРЕМИЈЕРА ПЛЕСНЕ ПРЕДСТАВЕ "ПРОКЛЕТА АВЛИЈА"

2 октобар 2014

Плесна представа "Проклета авлија", по истоименом роману Иве Андрића, у копродукцији Националне фондације за уметничку игру и Народног позоришта у Београду, премијерно је у Београду изведена 2. октобра на Великој сцени, понављајући успех који је имала летос у Будви на Фестивалу "Град театар".
Многобројна публика је дугим аплаузом неколико пута враћала на сцену уметничку екипу у којој су били Милица Јевић, Тијана Шебез, Никола Томашевић, Лука Лукић, Небојша Громилић, Игор Наумовски, Чедомир Радоњић и Небојша Наумовски.
Сценарио, режију и сценографију потписао је Небојша Брадић, оригиналну музику компоновао је Зоран Ерић, костиме је урадила Тамара Бушковић, а кореографију Дана Рутенберг из Израела.
У програму представе Брадић је истакао да је "игра за Андрића увек била преозбиљно догађање, особено понављање живота у свој својој противречности и сложености".
"Прича о Андрићевој "Авлији" у представи постаје све згуснутија, мрачнија, али и поетичнија... Све се своди на утамничене људе - затворенике и њихове чуваре - ограђене спољним, наметнутим зидом, али и унутрашњим кругом који су сами себи направили. Ово је прича о свеприсутној кривици - кривици због пристајања на такво окружење, и слабости да се било шта промени", оценио је Брадић.
Реализацију представе подржали су Министарство културе Републике Србије, Секретаријат за културу Скупштине Града Београда, Амбасада Израела у Београду и Банка Интеса.
"Проклета авлија" је имала веома успешну премијеру 22. јула, на Сцени „Између цркава“, у оквиру 28. Фестивала Град Театар Будва.
М.Б.

Више фотографија можете погледати ОВДЕ