Вести

На Великој сцени одржана премијера представе „Урнебесна трагедија“, по тексту Душана Kовачевића, у режији Јагоша Марковића

15 мај 2023

Представа „Урнебесна трагедија“, по тексту Душана Kовачевића, у адаптацији и режији Јагоша Марковића, премијерно је изведена с великим успехом 15. маја на Великој сцени Народног позоришта у Београду.

Kовачевић у овом комаду, праизведеном 1991. године, преиспитује породичне и личне трагедије, мале и велике катастрофе које се дешавају у наоко обичним људским животима.

„То је, у основи, и данас, као и тада кад сам је писао, прича о деструкцији у једној породици. Постоји дефиниција, у коју дубоко верујем, да је породица нешто што је епицентар нашег живота и један од најзначајнијих чинилаца у нашем постојању. Наша деца се уче на постулатима односа у оквиру породице. Породица је најбитнија и најважнија школа у животу једног човека. У каквој породици одрасте, такав ће бити човек. Kомад се, између осталог, бави и питањем потраге за изгубљеним идентитетом, порекла, кривице..., каже Душан Kовачевић.

Редитељ Марковић истиче да је Kовачевић успео да „скроји” нешто што он, према сопственом признању, нигде није срео - спојио је урнебесно и трагично.

„Веома волим овај комад; густ је. Обиље је у питању, и тема и препознавања. Оно што фасцинира, и код њега и код нас, то је што увек нађемо излаз и преживимо. Резилијентност нам је велика. То поштујем. У фокусу представе је породица. Јер, она је свет у малом. И ту вам је и друштво и појединац и све генерације и сва времена. Kроз њу се све прелама“, сматра Јагош Марковић.

Публика је вишеминутним бурним аплаузом и узвицима „браво“ наградила цео глумачки ансамбл на челу са Марковићем који им се придружио на сцени, а овацијама је поздравила и Душана Kовачевића који је премијеру гледао из ложе на првој галерији. 

Народно позориште у Београду урадило је „Урнебесну трагедију“ у копродукцији са Народним позориштем Републике Српске у Бањалуци у којем је премијера одржана 12. маја.

Галерија