Vesti

Na Velikoj sceni održana premijera predstave „Urnebesna tragedija“, po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji Jagoša Markovića

15 maj 2023

Predstava „Urnebesna tragedija“, po tekstu Dušana Kovačevića, u adaptaciji i režiji Jagoša Markovića, premijerno je izvedena s velikim uspehom 15. maja na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Kovačević u ovom komadu, praizvedenom 1991. godine, preispituje porodične i lične tragedije, male i velike katastrofe koje se dešavaju u naoko običnim ljudskim životima.

„To je, u osnovi, i danas, kao i tada kad sam je pisao, priča o destrukciji u jednoj porodici. Postoji definicija, u koju duboko verujem, da je porodica nešto što je epicentar našeg života i jedan od najznačajnijih činilaca u našem postojanju. Naša deca se uče na postulatima odnosa u okviru porodice. Porodica je najbitnija i najvažnija škola u životu jednog čoveka. U kakvoj porodici odraste, takav će biti čovek. Komad se, između ostalog, bavi i pitanjem potrage za izgubljenim identitetom, porekla, krivice..., kaže Dušan Kovačević.

Reditelj Marković ističe da je Kovačević uspeo da „skroji” nešto što on, prema sopstvenom priznanju, nigde nije sreo - spojio je urnebesno i tragično.

„Veoma volim ovaj komad; gust je. Obilje je u pitanju, i tema i prepoznavanja. Ono što fascinira, i kod njega i kod nas, to je što uvek nađemo izlaz i preživimo. Rezilijentnost nam je velika. To poštujem. U fokusu predstave je porodica. Jer, ona je svet u malom. I tu vam je i društvo i pojedinac i sve generacije i sva vremena. Kroz nju se sve prelama“, smatra Jagoš Marković.

Publika je višeminutnim burnim aplauzom i uzvicima „bravo“ nagradila ceo glumački ansambl na čelu sa Markovićem koji im se pridružio na sceni, a ovacijama je pozdravila i Dušana Kovačevića koji je premijeru gledao iz lože na prvoj galeriji. 

Narodno pozorište u Beogradu uradilo je „Urnebesnu tragediju“ u koprodukciji sa Narodnim pozorištem Republike Srpske u Banjaluci u kojem je premijera održana 12. maja.

Galerija