Вести

На Великој сцени одржано донаторско Гала вече са чувеном балетском звездом и највећим играчем данашњице Сергејем Полуњином

28 септембар 2021

Фондација „Сергеј Полуњин“ организовала је и ове године Гала вече поводом добротворне акције прикупљања средстава за школовање младих талентованих балетских играча из Србије на престижним балетским академијама широм Европе - на Великој сцени, 28. септембра, београдска публика уживала је у величанственом програму чији је, један од учесника, био и Сергеј Полуњин, чувена балетска звезда и највећи играч данашњице.

Уочи почетка донаторске гала вечери, публици су се обратилe директорка Фондације „Сергеј Полуњин“ Зрнка Мишковић и власница модне агенције „Фабрика“ Весна Мандић која се захвалила Народном позоришту и управници Ивани Вујић као добрим домаћинима који су помогли да се угости велики уметник, а овакав догађај добије свечани карактер.
 
Госпођа Мишковић је подсетила да је Фондација „Сергеј Полуњин“ до сада подржавала три српска студента на школовању у Штутгарду, Мајнхаму и Хамбургу и изразила наду да ће ове године бити у могућности да подржи још једну нашу младу балетску играчицу на школовању у Бечу.

Додала је да Фондација постоји три године и да је посвећена неговању младих талената и њиховом развоју са жељом да подржи и допринесе развоју балетске уметности. 

Након тога, на видео екрану су се смењивали прилози о Сергеју Полуњину, стипендистима и балетским представама у продукцији Фондације.

У наставку програма, публика је уживала у балетским нумерама из „Крцка Орашчића“ и „Хазарског речника“ у извођењу солиста Балета Народног позоришта Игора Пастора, Татјане Татић, Дејана Коларова и Сање Нинковић. 

Донаторско гала вече увеличао је и уметнички директор Националне опере и балета Љубљана Петар Дончевски који је извео плесну нумеру „Voyage“, на музику Волфганга Амадеуса Моцарта, у кореографији Рената Занеле. 

На самом крају, као велико финале, гледаоци су без даха испратили наступ највеће светске балетске звезде данашњице Сергеја Полуњина који је маестрално извео плес на чувену композицију „Болеро“ композитора Мориса Равела, у кореографија Роса Фредија Реја, након чега је био награђен вишеминутним бурним овацијама. 

Током поклона, Полуњину су се на сцени придружили и остали учесници, које је публика, такође, поздравила овацијама.  

Прошле године, донаторско Гала вече одржано је 25. септембра.