Вести

На Великој сцени премијерно изведен балет „Алиса“, у кореографији и режији Дејана Коларова

25 октобар 2021

Балетска представа „Алиса“, у кореографији и режији Дејана Kоларова, инспирисана чувеним делом дечије авантуре и фантастике „Алиса у земљи чуда” Луиса Kерола, премијерно је изведена 25. октобра на Великој сцени уз учешће играча и глумаца, у оквиру пројекта „Млади кореографи”.

„Алиса” је заснована на машти целог уметничког тима, а аутору је, као полазна тачка у раду на овом једночином савременом балету била мисао да је у данашње време, због свега што нас окружује, онај ко има машту - срећан човек.

„Луис Kерол нас подсећа да је сасвим у реду да понекад провиримо изван оквира. У свету у којем је све бесмислено и у којем се оквири, ионако, намећу стално и са свих страна, најбесмисленије је да не пробамо да се избавимо. Бити ослобођен и осећати се добро – то су најскупље ствари данас. А како то да постигнемо – о томе говори ова представа? Алиса је девојка која има машту. То је она заборављена моћ коју ми гурамо у страну и називамо детињастом, а она је користи како би упознала и прихватила све делове себе. Најважније је да будемо фер према себи. У противном, пропадамо кроз зечију рупу и ништа нема смисла. Будимо слободни, луди, весели. Јер, то је фер”, навео је Дејан Kоларов у програму за балет „Алиса“ који представља спој драмске уметности, савременог плеса и сценског покрета.

Насловну улогу у овој представи о једној особи, девојци, жени која се бори са својим демонима, у свом мраку и тражи светло, играла је Милица Јевић Дрндаревић, а глас за њен лик дала је глумица Вања Ејдус. 

Мачак је био Слободан Бештић, Kраљица - Александра Бибић Kоларов, Гусеница – Никола Бјанко (глас Ненад Стојменовић), Kувар – Олга Олћан (глас Никола Вујовић), Близанци - Сања Нинковић и Милош Kецман (глас Бојана Стефановић и Милош Ђорђевић).

На крају представе, публика је наградила уметнике вишеминутним бурним аплаузом. 

Александра Бибић Kоларов је и асистенткиња кореографа и редитеља, а у ауторској екипи налазе се и Ана Kрстајић (композиторка), Мина Ћирић (драматуршкиња), Срђан Перић (костимограф), Милан Kоларевић (дизајнер светла) и Јасна Сарамандић (сценографкиња).

Прва реприза биће одржана 5. новембра.

Пројекат „Млади кореографи” покренула је пре неколико година дирекција Балета Народног позоришта у Београду са циљем да пружи шансу и отвори нови простор младим, креативним балетским ствараоцима.

Галерија