Вести

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ ПРОСЛАВИЛО КРСНУ СЛАВУ - СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА

20 јануар 2012

Народно позориште у Београду прославило је у петак 20. јануара крсну славу - Светог Јована Крститеља традиционалним обредом и пријемом за велики број гостију, чланова националног театра, званица из јавног и културног живота и пријатеља Куће.

Обред освећења и сечења славског колача обавили су изасланик Његове Светости патријарха Иринеја - епископ Атанасије, старешина београдске Саборне цркве - протојереј ставрофор Петар Лукић, и други црквени великодостојници, уз саслужење Хора Народног позоришта и диригента Ђорђа Станковића, а домаћин славе била је градска општина Сурчин.
Присутнима се прво обратио изасланик Његове светости епископ Атанасије подсетивши присутне на то да је Свети Јован, "најзначајнији човек рођен од жене који је ходио земљом", живео у време Исуса Христа кога је крстио на реци Јордан. Он је истакао да је Јован један од најзначајнијих светитеља хришћанства и пожелео присутнима пуно успеха у даљем раду. Епископ је исказао велико задовољство што Народно позориште већ једну деценију прихвата ову славу као своју.
На крају свог богоугодног обраћања великом броју присутних, он се захвалио управику Божидару Ђуровићу и домаћину славе Војиславу Јаношевићу коме је препустио реч.
У свом надахнутом обраћању присутнима господин Јаношевић је указао на значај културе као духовне надградње човека и подсетио да би онима који доприносе њеном развоју требало вратити стари израз мецене.
„Наша општина има веома добру сарадњу са Народним позориштем. С обзиром да  волимо позориште, није случајно што смо ове године мецене једног оваквог догађаја. Наше присуство, домаћинство и кумство на слави Светог Јована долази због тога што је позориште једно од непролазних, хиљадугодишњих, вечних ствари”, рекао је, између осталог, председник општине Сурчин Војислав Јаношевић.
Он је најавио да ће средствима из општинског буџета ускоро бити завршена позоришна сцена на којој ће Национални театар изводити представе са актуелног репертоара.
Обраћајући се званицама, управник Народног позоришта у Београду Божидар Ђуровић подсетио је да та Кућа, већ десет година слави Светог Јована.
„Уз речи захвалности, Његовој светости патријарху Иринеју, који нас је почаствовао својим писмом и честиткама поводом Јовандана, уз захвалност домаћину Славе Народног позоришта, градској општини Сурчин и њеном председнику, господину Војиславу Јаношевићу, а наравно као и сваке године уз захвалност протојереју ставрофору Петару Лукићу, старешини Саборне цркве, и изасланику епископа Атанасију, дозволите ми да вам и на овај начин честитам славу Народног позоришта. Свети Јован, заштитник нашег храма културе, једног од најзначајнијих у Србији, окупио нас је, Богу хвала, и ове године. Јовандан славимо, ето, већ десет година заредом, уверени да је оно несрећно време дугогодишњег духовног поста далеко иза нас. Времена се мењају и тих антагонизама између цркве и театра више, хвала Богу, нема, а на моју радост и на радост наше цркве, ако ми дозволите да приметим, стичем утисак да је сваке године међу нама све више колега који искрено верују да је њихов духовни заштитник управо Свети Јован. Такође, оно што ме радује јесте и чињеница да је сваке године међу нама све већи број пријатеља нашег Театра, оних појединаца и представника институција који су препознали наше напоре да на ползу свога народа унапређујемо овај важан стожер духовног идентитета нашег народа и који су нам пружили руку пријатељства верујући у наше добре намере и способности. Ширећи круг пријатеља Театра ми отварамо перспективу нашој Кући и свима који у њој проналазе свој професионални изазов. Зато желим да драгим пријатељима, онима који су данас са нама, али и онима који нису били у прилици да нам се придруже, у име свих запослених у нашој Кући, и у своје име, пожелим здравља и среће, све  оно што и себи желимо када је благдан на прагу дома”, рекао је Ђуровић.
„То што смо између прошлогодишњег и овогодишњег обележавања Светог Јована урадили у нашем Народном позоришту, а сложићете се да није мало, продукт је заједничке жеље за бољитком, жеље у коју искрено верујем, прегунћа које нам је даривало значајне инфраструктурне захвате и, што је још важније, велика уметничка достигнућа. Ти резултати нас обавезују да наредне године још  поноснији и вреднији станемо пред славски колач и помолимо се Богу”, нагласио је Ђуровић.
Према његовом мишљењу, све оно што је изазов периода који је пред нама, а који неће бити нимало лак, ипак можемо савладати, али само уколико се још више посветимо послу у нашем Театру.
„Наше Народно позориште је тај посвећенички однос према раду заслужило својом дугом историјом уношења радости и мудрости у срца и главе публике, а ми морамо имати свест о томе да овај Театар можемо да заслужимо само уколико се према њему односимо као према својој кући, лојално и домаћински, јер ово позориште је, то често понављам, на симболичном плану, наша црква, она која нам храни породице. Слава је дан богомдан да се посветимо мирењу и љубави. Пуно је разлога да са оптимизмом закорачимо напред, а сви они проблеми који нам се појединачно чине нерешивим, могу се савладати уколико смо сложни. Ту слогу не може нам нико подарити, њу морамо само изградити и ја у ту нашу способност заједништва дубоко верујем. Хришћанство не признаје песимизам, у човеку гаји вољу, као и веру у будућност. А ту будућност ваља заслужити -  радом и чистим срцем. Нека вам је срећна слава, драге колеге и драги пријатељи”, поручио је Ђуровић.
М.Б.