Вести

УСПЕШНО ГОСТОВАЊЕ ЈАДРАНКЕ ЈОВАНОВИЋ НА СВЕЧАНОМ КОНЦЕРТУ У ТОРИНУ

4 новембар 2015

Првакиња Опере Народног позоришта у Београду Јадранка Јовановић гостовала је 1. новембра са великим успехом на свечаном концерту у Торину одржаном поводом годишњице рођења чувеног италијанског свештеника, учитеља и писца San Giovannia Bosca.
Наша примадона наступила је у изузетно успешном извођењу Моцартовог “Реквијема” у прелепој цркви San Giovanni Evangelista.
Мецосопран Јовановић представила се заједно са солистима  O. Mercurio, R. Berruto и M.di Stefano, уз два здружена Хора "Il Castello di Rivoli" и "Euphone" и пратњу Симфонијског оркестра "Armonia" из Торина којим је дириговао маестро Giuseppe Dellavalle.
На захтев публике, која је до последњег места испунила гледалиште, поновљена је чувена "Lacrimosa".
Концерт је одржан у оквиру велике манифестације обележавања 200 годишњице од рођења славног италијанског свештеника, учитеља и писца San Giovannia Bosca (1815-2015) званог "Отац и учитељ омладине".
Boscо је посебно био познат по томе што је свој живот посветио васпитању и образовању деце улице, развијајући наставну методу засновану на љубави, а не на казни.
Део прихода са овог концерта биће усмерен за помоћ избеглицама.
Моцарт компонује “Реквијем” 1791. године у Бечу по анонимној поруџбини грофа Франца фон Валзега који је на тај начин желео да обележи годишњицу смрти своје жене.
„Lacrimosa“ је део “Реквијема” и долази скоро на крају дела.
Генијални аустријски композитор и пијаниста, један од најзначајнијих и најутицајнијих светских аутора класичне музике, није успео да доврши ово своје ремек-дело због смрти која је наступила 5. децембра исте године. “Реквијем” је довршио његов ученик Франц Ксавер Зисмајер.
М.Б.