Вести

Нушићевa „Ожалошћенa породицa“, у режији Јагоша Марковића, премијерно изведена на Великој сцени

19 јануар 2018

Нова поставка чувене драме Бранислава Нушића „Ожалошћена породица”, у режији и адаптацији Јагоша Марковића, премијерно је изведена 19. јануара на Великој сцени, тачно на 80-ту годишњицу смрти нашег славног комедиографа.

Била је то пета инсценација овог свевременог комада у Народном позоришту у Београду, (где је и праизведен 28. новембра 1934. године), а који нас је још једном подсетио да су амбиције и тежње неких људи да се домогну наследства, новца и имања - вечне.

У жанровском смислу, „Ожалошћена породица“ је и комедија и трагедија, где су чињенице трагедија, док угао Нушићевог посматрања на те црне чињенице указује да је реч о комедији.

Упркос похлепи, грамзивости, саможивости, лицемерству... јунака ове приче, Марковић их, ипак, не осуђује, већ са одређеном дозом љубави и емпатије указује да и у њима, без обзира на све те девијантности, постоји зрно људскости, али и, понекад, одлика бескрајно шармантних створења.

Ти и такви, и данас, веома препознатљиви ликови, који на разне начине, кроз низ елемената вербалне и комедије ситуације, покушавају да се домогну нечега што није њихово, изазивали су током представе, у препуном гледалиштву, пуно смеха, али и коментара да Нушићеве реплике никад не застаревају и да припадају сваком времену.

Њихове карактере маестрално су дочарали Саша Торлаковић (Агатон Арсић), Радмила Живковић (Симка), Даница Максимовић (Сарка), Небојша Дугалић (Прока Пурић), Вања Ејдус (Гина), Александар Срећковић (Танасије Димитријевић), Нела Михаиловић (Вида), Слободан Бештић (др Петровић, адвокат), Сузана Лукић (Даница) и Душан Матејић (Мића), које је публика испратила вишеминутним овацијама и узвицима „браво“.

Редитељ Марковић потписао је и избор музике, а у ауторском тиму су и Молина Удовички Фотез (драматург), Љиљана Мркић Поповић (сценски говор), Матија Вучићевић (сценограф), Мариа Марковић Милојев (костимограф) и Владимир Петричевић (дизајн звука).

Премијери су, између осталих, присуствовали председник Владе Републике Србије Ана Брнабић, председник Скупштине Маја Гојковић и друге личности из политичког, јавног и културног живота Србије.

Раније, у току дана, поводом 80. година од смрти нашег великог комедиографа, министар културе и информисања Републике Србије Владан Вукосављевић и управник Народног позоришта у Београду Дејан Савић, положили су венац на споменик Браниславу Нушићу, који се налази прекопута зграде позоришта, на месту где је планирано да буде изграђена нова дворана Националног театра.

После тога, у фоајеу Друге галерије, у присуству министара Вукосављевића. отворена је изложба „Сва лица српског дипломате Нушића”.

Овим догађајима Народно позориште у Београду започело је обележавање веома значајног јубилеја - век и по од оснивања.

Обележавање јубилеја трајаће и наредне, 2019. године, док ће се 2020. славити сто година од оснивања Опере.
М.Б.