Vesti

Nušićeva „Ožalošćena porodica“, u režiji Jagoša Markovića, premijerno izvedena na Velikoj sceni

19 januar 2018

Nova postavka čuvene drame Branislava Nušića „Ožalošćena porodica”, u režiji i adaptaciji Jagoša Markovića, premijerno je izvedena 19. januara na Velikoj sceni, tačno na 80-tu godišnjicu smrti našeg slavnog komediografa.

Bila je to peta inscenacija ovog svevremenog komada u Narodnom pozorištu u Beogradu, (gde je i praizveden 28. novembra 1934. godine), a koji nas je još jednom podsetio da su ambicije i težnje nekih ljudi da se domognu nasledstva, novca i imanja - večne.

U žanrovskom smislu, „Ožalošćena porodica“ je i komedija i tragedija, gde su činjenice tragedija, dok ugao Nušićevog posmatranja na te crne činjenice ukazuje da je reč o komediji.

Uprkos pohlepi, gramzivosti, samoživosti, licemerstvu... junaka ove priče, Marković ih, ipak, ne osuđuje, već sa određenom dozom ljubavi i empatije ukazuje da i u njima, bez obzira na sve te devijantnosti, postoji zrno ljudskosti, ali i, ponekad, odlika beskrajno šarmantnih stvorenja.

Ti i takvi, i danas, veoma prepoznatljivi likovi, koji na razne načine, kroz niz elemenata verbalne i komedije situacije, pokušavaju da se domognu nečega što nije njihovo, izazivali su tokom predstave, u prepunom gledalištvu, puno smeha, ali i komentara da Nušićeve replike nikad ne zastarevaju i da pripadaju svakom vremenu.

Njihove karaktere maestralno su dočarali Saša Torlaković (Agaton Arsić), Radmila Živković (Simka), Danica Maksimović (Sarka), Nebojša Dugalić (Proka Purić), Vanja Ejdus (Gina), Aleksandar Srećković (Tanasije Dimitrijević), Nela Mihailović (Vida), Slobodan Beštić (dr Petrović, advokat), Suzana Lukić (Danica) i Dušan Matejić (Mića), koje je publika ispratila višeminutnim ovacijama i uzvicima „bravo“.

Reditelj Marković potpisao je i izbor muzike, a u autorskom timu su i Molina Udovički Fotez (dramaturg), Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor), Matija Vučićević (scenograf), Maria Marković Milojev (kostimograf) i Vladimir Petričević (dizajn zvuka).

Premijeri su, između ostalih, prisustvovali predsednik Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, predsednik Skupštine Maja Gojković i druge ličnosti iz političkog, javnog i kulturnog života Srbije.

Ranije, u toku dana, povodom 80. godina od smrti našeg velikog komediografa, ministar kulture i informisanja Republike Srbije Vladan Vukosavljević i upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić, položili su venac na spomenik Branislavu Nušiću, koji se nalazi prekoputa zgrade pozorišta, na mestu gde je planirano da bude izgrađena nova dvorana Nacionalnog teatra.

Posle toga, u foajeu Druge galerije, u prisustvu ministara Vukosavljevića. otvorena je izložba „Sva lica srpskog diplomate Nušića”.

Ovim događajima Narodno pozorište u Beogradu započelo je obeležavanje veoma značajnog jubileja - vek i po od osnivanja.

Obeležavanje jubileja trajaće i naredne, 2019. godine, dok će se 2020. slaviti sto godina od osnivanja Opere.
M.B.