Вести

Одржан „Свечани дефиле“ Балета Народног позоришта и Балетске школе „Лујо Давичо“

24 новембар 2023

У оквиру обележавања 155. рођендана Народног позоришта у Београду, 22. новембра на Великој сцени изведен је „Свечани дефиле“, уз учешће Балета Народног позоришта и Балетске школе „Лујо Давичо“.

Реч је о посебно осмишљеном програму, у склопу прославе стогодишњице нашег балетског ансамбла, у режији Марија Павла дел Монака.

Величанствени уметнички догађај, уз Оркестар Народног позоришта којим је дириговао Ђорђе Павловић, приредили су ансамбл и солисти Народног позоришта - Теодора Спасић, Јовица Бегојев,  Маргарита Черомухина, Хозе Иглесијас, Софија Матјушенскаја, Тома Крижнар, Ада Распор, Тијана Шебез, Милош Маријан, Петар Ђорчевски, Шинћиро Ебе и Радион Исијанов

Њима су се придружили и ученици основне и средње Балетске школе „Лујо Давичо“, будући нараштаји који ће једног дана и играти на овој сцени.

Програм, који је осмислила уметничка директорка Ана Павловић, обухватио је концертна извођења одломака из премијерно обновљених балета „Жизела“, „Лабудово језеро, „Краљица Марго“ , као и „Гусар/ Le Corsaire“ који је по први пут постављен на нашој сцени поводом обележавања сто година од прве балетске представе код нас. 

Вече је започело представљaњем свих генерација београдске балетске школе, а током програма представила се и класа дипломаца са нумером из балета „Пакита“.

У завршној сцени учествовало је око 120 играча, ученика балетске школе и чланова балетског ансамбла Народног позоришта, што је представљало до сада никад виђени подухват који је славио прошлост и будућност балетске уметности у Србији.

Галерија