Вести

Опера „Коштана“ и драма „Успаванка за Алексију Рајичић“ отварају 1. октобра нову сезону 2022/23 у Народном позоришту у Београду

15 септембар 2022

Народно позориште у Београду 1. октобра званично почиње нову сезону, 154. по реду, двема представама; на Великој сцени, у 19.00, биће изведена опера Петра Коњовића „Kоштана“, а на Сцени „Раша Плаовић“ (20.30 ч) драма Ђорђа Kосића „Успаванка за Алексију Рајчић“.

Карте за обе представе од данас (15. септембар) се могу купити на благајни Народног позоришта у Београду (радно време од 11 до 15 часова) као и путем онлајн продаје на сајту националног театра. (кликните ОВДЕ)

Једна од најпопуларнијих домаћих опера „Kоштана“, према истоименој драмској причи Боре Станковића, под диргентском управом Ане Зоране Брајовић, и у режији Југа Радивојевића, после скоро трогодишње паузе враћа се на сцену. Последњи пут ово дело, чија се прича дешава у епохи, али у новој модерној поставци, у коју су на суптилан начин укључени и брехтовски елементи, било је на репертоару 22. јануара 2020. године.

Ово је, иначе, пета поставка те чувене српске опере у Народном позоришту која је, својевремено, извођена на свим сценама некадашње Југославије, као и на неким европским, а премијера је одржана 14. јуна 2019. године. 

У подели су Софија Пижурица (Kоштана), Ненад Јаковљевић (Хаџи Тома), Наташа Јовић Тривић (Kата), Дејан Максимовић (Стојан), Биљана Јовановић (Стана), Дарко Ђорђевић (Арса), Анастасија Станковић (Васка), Миодраг Д. Јовановић (Митке), Милан Обрадовић (Гркљан), Жељка Здјелар (Салче), Вук Радоњић (Марко и трећи грађанин), Дубравка Филиповић (Магда), Наташа Јововић (Софка), Исидора Стевановић (Коца), Стефан Живановић (први грађанин), Филип Вучић (други грађанин), Михаило Шљивић (Полицаја), Михаило Оташевић (Алил), глумац Димитрије Илић (Асан) и балерина Олга Олћан (Алтер его).

У представи учествују Оркестар, Хор, Балет и Оперски студио „Борислав Поповић“ Народног позоришта у Београду.

Сценографију потписују Мираш Вуксановић и Јасна Сарамандић, костиме је урадила Kатарина Грчић Николић, а кореографију Владимир Логунов.

Драма „Успаванка за Алексију Рајчић”, по тексту Ђорђа Kосића и у режији Југа Ђорђевића, у чијем средишту је тема о злостављаној жени која је починила убиство, а у затвору осетила слободу, премијерно је изведена 30. априла ове године на Сцени „Раша Плаовић" у драмско-музичкој форми, са Вањом Ејдус у насловној улози.

У подели су и Ива Милановић, Новак Радуловић (Хоровође) и Сара Ристић, Невена Милошевић, Вера Зечевић, Младен Лукић, Горан Милошевић и Данијела Милошевић (Хор).

Тај комад, награђен је на конкурсу Стеријиног позорја за оригинални домаћи драмски текст 2020. године, а његова праизведба реализована је у копродукцији Народног позоришта у Београду са Позорјем и Фондацијом „Нови Сад – Европска престоница културе” 2022.

Насловна јунакиња је фиктивна личност, а млади писац инспирацију за причу нашао је у књизи Милутина А. Поповића из 1898. године „Затворенице - Албум женског одељења Пожаревачког казненог завода”.

Судбина Алексије Рајчић је да у судару са неслободом у сваком смислу долази до злочина као јединог излаза и до затвора као неког, парадоксално, простора слободе. Она је фигура која представља све жене које су у сличној позицији и данас и у историји.

Овај комад, који је летос на Фестивалу „Буцини дани“ у Александровцу освојио Награду „Милан Миња Обрадовић“ за најбољу продукцију позоришне представе, биће одигран као део конгреса IETM-а, у оквиру 56. Битеф-а.

Kонгрес, који ће од 28. септембра до 2. октобра окупити више од 500 еминентних уметника и професионалаца из целог света, представља продукцијски најобимнији међународни скуп у региону. Поред стручних програма, гостима ће бити приказан и пресек најрепрезентативнијих српских представа (showcase) насталих у претходној сезони у циљу развоја међународне промоције савременог позоришног стваралаштва.

Галерија