Vesti

Opera „Koštana“ i drama „Uspavanka za Aleksiju Rajičić“ otvaraju 1. oktobra novu sezonu 2022/23 u Narodnom pozorištu u Beogradu

15 septembar 2022

Narodno pozorište u Beogradu 1. oktobra zvanično počinje novu sezonu, 154. po redu, dvema predstavama; na Velikoj sceni, u 19.00, biće izvedena opera Petra Konjovića „Koštana“, a na Sceni „Raša Plaović“ (20.30 č) drama Đorđa Kosića „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“.

Karte za obe predstave od danas (15. septembar) se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta u Beogradu (radno vreme od 11 do 15 časova) kao i putem onlajn prodaje na sajtu nacionalnog teatra. (kliknite OVDE)

Jedna od najpopularnijih domaćih opera „Koštana“, prema istoimenoj dramskoj priči Bore Stankovića, pod dirgentskom upravom Ane Zorane Brajović, i u režiji Juga Radivojevića, posle skoro trogodišnje pauze vraća se na scenu. Poslednji put ovo delo, čija se priča dešava u epohi, ali u novoj modernoj postavci, u koju su na suptilan način uključeni i brehtovski elementi, bilo je na repertoaru 22. januara 2020. godine.

Ovo je, inače, peta postavka te čuvene srpske opere u Narodnom pozorištu koja je, svojevremeno, izvođena na svim scenama nekadašnje Jugoslavije, kao i na nekim evropskim, a premijera je održana 14. juna 2019. godine. 

U podeli su Sofija Pižurica (Koštana), Nenad Jakovljević (Hadži Toma), Nataša Jović Trivić (Kata), Dejan Maksimović (Stojan), Biljana Jovanović (Stana), Darko Đorđević (Arsa), Anastasija Stanković (Vaska), Miodrag D. Jovanović (Mitke), Milan Obradović (Grkljan), Željka Zdjelar (Salče), Vuk Radonjić (Marko i treći građanin), Dubravka Filipović (Magda), Nataša Jovović (Sofka), Isidora Stevanović (Koca), Stefan Živanović (prvi građanin), Filip Vučić (drugi građanin), Mihailo Šljivić (Policaja), Mihailo Otašević (Alil), glumac Dimitrije Ilić (Asan) i balerina Olga Olćan (Alter ego).

U predstavi učestvuju Orkestar, Hor, Balet i Operski studio „Borislav Popović“ Narodnog pozorišta u Beogradu.

Scenografiju potpisuju Miraš Vuksanović i Jasna Saramandić, kostime je uradila Katarina Grčić Nikolić, a koreografiju Vladimir Logunov.

Drama „Uspavanka za Aleksiju Rajčić”, po tekstu Đorđa Kosića i u režiji Juga Đorđevića, u čijem središtu je tema o zlostavljanoj ženi koja je počinila ubistvo, a u zatvoru osetila slobodu, premijerno je izvedena 30. aprila ove godine na Sceni „Raša Plaović" u dramsko-muzičkoj formi, sa Vanjom Ejdus u naslovnoj ulozi.

U podeli su i Iva Milanović, Novak Radulović (Horovođe) i Sara Ristić, Nevena Milošević, Vera Zečević, Mladen Lukić, Goran Milošević i Danijela Milošević (Hor).

Taj komad, nagrađen je na konkursu Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst 2020. godine, a njegova praizvedba realizovana je u koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu sa Pozorjem i Fondacijom „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” 2022.

Naslovna junakinja je fiktivna ličnost, a mladi pisac inspiraciju za priču našao je u knjizi Milutina A. Popovića iz 1898. godine „Zatvorenice - Album ženskog odeljenja Požarevačkog kaznenog zavoda”.

Sudbina Aleksije Rajčić je da u sudaru sa neslobodom u svakom smislu dolazi do zločina kao jedinog izlaza i do zatvora kao nekog, paradoksalno, prostora slobode. Ona je figura koja predstavlja sve žene koje su u sličnoj poziciji i danas i u istoriji.

Ovaj komad, koji je letos na Festivalu „Bucini dani“ u Aleksandrovcu osvojio Nagradu „Milan Minja Obradović“ za najbolju produkciju pozorišne predstave, biće odigran kao deo kongresa IETM-a, u okviru 56. Bitef-a.

Kongres, koji će od 28. septembra do 2. oktobra okupiti više od 500 eminentnih umetnika i profesionalaca iz celog sveta, predstavlja produkcijski najobimniji međunarodni skup u regionu. Pored stručnih programa, gostima će biti prikazan i presek najreprezentativnijih srpskih predstava (showcase) nastalih u prethodnoj sezoni u cilju razvoja međunarodne promocije savremenog pozorišnog stvaralaštva.