Вести

Почеле пробе представе „Власт“, пo истоименој комедији Бранислава Нушића, у адаптацији и режији Милана Нешковића, премијера 17. новембра на Сцени „Раша Плаовић“

1 јул 2021

Прва читаћа проба представе „Власт“, пo истоименој комедији Бранислава Нушића, у адаптацији и режији Милана Нешковића, одржана је 1. јула у пробној сали.

Премијера је планирана 17. новембра на Сцени „Раша Плаовић“, а у подели су Александар Срећковић (Арса), Иван Босиљчић (Светозар), Никола Ракочевић (Милоје), Димитрије Динић (Павле), Вања Ејдус (Мара) и Зорана Бећић Ђорђевић (Рина).

Драматург представе је Тијана Грумић.

Нешковић ће урадити и избор музике, костимограф је Марина Меденица Вукасовић, сценограф Андреја Рондовић, док ће за сценски говор бити задужена Љиљана Мркић Поповић. 

Биће ово четвртка поставка у Народном позоришту те комедије коју је Бранислав Нушић почео да пише 1937. године, али је није завршио, јер је у међувремену преминуо. 

„Власт је још једна у низу Нушићевих комедија кроз коју се бавио темама које су га, чини се, непрестано опседале, попут бахатости, похлепе и моралне ишчашености једног друштва. Ипак, од свих драма које је написао, баш ова је остала недовршена. У томе смо видели прилику да овај недовршен предложак надоградимо мотивима и ситуацијама заједничким за многе Нушићеве текстове, а који се на разне начине баве темом власти и свиме што она са собом доноси, са жељом да преиспитамо колико се, и да ли уопште, годинама касније било шта променило“, каже редитељ Нешковић коме ће ово бити четврта режија у Народном позоришту („Код Вечите славине“, „Бела кафа“ и „Нечиста крв“).

Првој проби присуствовале су управница Народног позоришта Ивана Вујић Коминац и директорка Драме Молина Удовички Фотез.