Вести

„Празнични репертоар“ Народног позоришта почиње балетским спектаклом „Гусар/Le Corsaire“

6 децембар 2023

Балетом „Гусар/Le Corsaire“, који ће бити одигран 7. и 8. децембра (19:00) на Великој сцени, почеће извођење представа са „Празничног репертоара“ Народног позоришта у Београду.

У наредном периоду, током децембра и јануара, нашој верној публици, новогодишњу и божићну атмосферу оживеће неки од наслова са актуелног репертоара који се на позоришним сценама широм света традиционално изводе у том периоду, као што су култни балет „Kрцко Орашчић“ и оперета „Слепи миш“.

„Крцко Орашчић“, чију основу чини бајковита божићна авантура, дочарана уз музику Петра Иљича Чајковског, у кореографији и режији Константина Костјукова биће на репертоару 15, 20, 21, 27. и 28. децембра, као и 10, 18, 19, 22. и 23. јануара, с почетком у 19 часова.

Оперета Јохана Штрауса „Слепи миш“ биће изведена у три термина, а први је резервисан за суботу 23. децембар (19:30).

Овај Штраусов музички бисер, препознатљив и по увертири која чини стандардни део репертоара бечког Новогодишњег концерта, биће одигран на Великој сцени и 30. децембра, те 4. јануара.

Осим „Крцка Орашчића“ и „Слепог миша“, овогодишњу зимску чаролију на обе сцене Народног позоришта употпуниће и Росинијева комична опера "Пепељуга" у режији Јагоша Марковића (25.12. у 19:30) уз предивне мелодије и богат хумор, Новогодишњи гала концерти (13. и 14. јануара), као и опера за децу Драгана Каролића „Снежана и седам патуљака“.

Ова динамична и забавна опера – бајка према познатом делу Браће Грим, по којем је Каролић написао либрето и компоновао музику, изводиће се на Сцени „Раша Плаовић“ 16. и 17. децембра и 20. и 21. јануара, у матине терминима од 11 и 13 часова.   

Серијал представа са „Празничног репертоара“, који је изазвао огромно интересовање публике и за који су у веома кратком року распродате скоро све улазнице, биће окончан 31. јануара истим насловом којим је и отворен – балетским спектаклом „Гусар/Le Corsaire“, на музику Адолфа Адама и групе композитора, у кореографији Бахрама Јулдашева.