Вести

Премијера драме „У име оца и сина – прича о Светом Сави” на Великој сцени Народног позоришта

25 јануар 2024

Драма Милована Витезовића „У име оца и сина – прича о Светом Сави”, у адаптацији Иване Димић и режији Милана Kараџића, биће премијерно изведена 27. јануара на Великој сцени, на Савиндан, с почетком  у 19,30 часова.

Драматург Ивана Димић, сценограф Борис Максимовић, костимограф Драгица Лаушевић, композитор Ирена Поповић, Тамара Антонијевић (сценски покрет) и Љиљана Мркић Поповић (сценски говор) потписују се као уметнички тим новог позоришног дела у ком су улоге додељене Горану Шушљику, Миодрагу Kрстовићу, Борису Пинговићу, Небојши Kундачини, Владану Гајовићу, Златији Ивановић, Сузани Петричевић, Бојани Стефановић, Иви Игњатовић, Зорану Ћосићу, Бојану Kривокапићу, Гојку Балетићу и Дарку Томовићу.

Ово драмско дело је вишеструко значајно, не само као плод вишедеценијског истраживања, дара и труда Милована Витезовића, већ и као његово заветно дело на једну од најзначајнијих тема из наше историје којем ће многи редитељи моћи у будућности да се враћају и да га обрађују у свим расположивим драмским медијима.

„Витезовић нам је оставио плод свог дугогодишњег студиозног рада, драмску епопеју на две стотине страна У име оца и сина. Од тог драгоценог материјала могло би се сачинити четири целовечерње представе. С обзиром на то да сам пре тридесетак година режирао представу о Светом Сави у позоришту за децу од првог дела овог Витезовићевог драмског завештања, сада сам одлучио да се концентришем на последњи део који садржи биографске чињенице из живота Светог Саве од монашења до краја живота. Радња драме прати како је организовао цркву, државу, увео законе, образовање, болнице, био дипломата, мирио зараћене... па све до смрти у Трнову. Ивана Димић је одлично сажела текст стављајући у фокус каснији период живота оца и сина током кога се окрећу духовности и постају Свети Симеун и Свети Сава. Без обзира на то што је текст сажет, он је мисаоно пун и драмски веома снажан. Има ту изразиту поетску ноту, проткан је емоцијама. А емоција је нешто без чега ја не могу да замислим ниједну представу, без обзира на то да ли је реч о драми или комедији. Емоција је основни појам који неком делу даје ту неку снагу, моћ., сматра редитељ Милан Караџић и истиче да је његов главни циљ био да „ово буде право позориште, права представа, да то буде филм на сцени“.

„Верујем, да сам заједно са Иваном и осталим сарадницима успео тако нешто да направим, да поред те монументалности коју представа носи својом темом, у њој има и неке бајковитости. Много волим у позоришту тај свет бајки и ту атмосферу која иде уз то. Без обзира на то што је премијера планирана за 27. јануар, на Дан Светог Саве, ово сигурно неће личити на неку свечану академију, већ ће то бити савремена драмска представа која ће на прави начин, својим садржајем и драмском снагом, да осветли ту изванредну причу Милована Витезовића“, поручује редитељ Караџић.

Иване Димић сматра да је монах Сава обликовао идентитет нашег народа који на том темељу и данас постоји.

„А потом се упокојио и постао живи светац кога поштују, славе и пред чијом се иконом моле сви православни народи диљем земаљског шара“, каже ауторка адаптације.

Прва реприза биће одржана 29. фебруара. 

Галерија