ПРЕМИНУЛА СЛАВНА СРПСКА И СВЕТСКА БАЛЕРИНА ДУШКА СИФНИОС (1934-2016)

16 октобар 2016

Икона српског балета и муза великог Мориса Бежара - Душанка Сифниос преминула је 14. октобра у Бриселу, дан уочи свог 83. рођендана.
Каријеру је почела у Народном позоришту у Београду 1951. године. Прекретницу у њеној каријери представља долазак руског кореографа Леонида Лавровског, ради обнављања балета „Жизела“, у коме добија насловну ролу. Улогу Жизеле одиграла је рекордних 177 пута на својој матичној сцени, а и на другим позорницама као гошћа, укључујући и Бољшој театар.
Друга улога која је обележила њену каријеру је рола Девојке у балету „Чудесни мандарин“, композитора Беле Бартока, у кореографији Димитрија Парлића. Са овим балетом, такође је обишла светске позорнице са великим успехом.
Други део каријере проводи у Паризу, као солисткиња трупе Мориса Бежара, где је најзапаженија њена интерпретација кореографског виђења Равеловог „Болера“, коју је чувени кореограф направио за њу. Престала је да игра у 47 години.
Сахрана ће бити одржана 22. октобра у Бриселу.
Поводом смрти славне уметнице, у Народном позоришту ће се одржати пригодан програм "Вече сећања на Душку Сифниос", а датум ће бити накнадно саопштен.
М.Б.

 

 

Поводом смрти примабалерине Душанке Сифниос, на адресу управе Народног позоришта у Београду стигао је телеграм саучешћа који је упутио покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Штаткић.
- У име Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и у своје лично име изражавам саучешће поводом смрти чувене светске, југословенске и српске балерије Душанке Душке Сифниос. Велика звезда Народног позоришта у Београду, а потом и светских позорница, остаће упамћена као "босонога балерина", јер је често играла боса, чиме је оставила снажан печат на балетску сцену тог времена и тиме дала пример генерацијама које долазе да рад, залагање и велика љубав према балету, као врсној сценској уметности, долази из душе. Молим вас да у име нас пренесете искрено саучешће породици преминуле примабалерине, у чијем болу саучествујемо - наведено је у телеграму.