Вести

ПРИРЕЂЕН КОНЦЕРТ ПОВОДОМ СТО ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ЧУВЕНОГ ОПЕРСКОГ ПЕВАЧА БОРИСА ХРИСТОВА

6 новембар 2014

Поводом 100 година од рођења чувеног бугарског оперског певача Бориса Христова, у четвртак, 6. новембра на Сцени „Раша Плаовић" приређен je концерт са учешћем првака и солиста Опере Народног позоришта у Београду и Софијске опере.
Пре почетка концерта, публику је прво поздравио в.д. управника Националног театра Дејан Савић, а потом и Његова Екселенција амбасадор Бугарске, господин Ангел Димитров.
Том приликом Савић је, између осталог указао, да управа Куће није много размишљала када јој је господин Димитров предложио одржавање једног оваквог концерта зато што је одмах било јасно да је у питању једна "веома позитивна и уметнички оправдана идеја".
Савић је оценио да је Христов "био појам басовског певања у целом свету" и подсетио да је у време када је он био у свом уметничком зениту, Опера Народног позоришта "пролазила кроз период који данас зовемо златно доба наше оперске уметности".
Он се захвалио публици што је дошла у тако великом броју и изразио уверење да ће ово бити један врхунски уметнички догађај зато што ће на њему, како је нагласио, наступити сјајни солисти и прави наследници Бориса Христова.
Димитров се захвалио Савићу што је без размишљања прихватио организацију овог концерта који ће, према његовој оцени, "представљати још један корак у заједничком упознавању наших култура и наших народа".
Уз клавирску пратњу Срђана Јараковића, наступили су басови Ненад Јаковљевић, Иван Томашев, Драгољуб Бајић и гост уз Бугарске Стефан Владимиров.
На програму су биле арије из познатих опера Моцарта ("Фигарова женидба"), Вердија ("Сицилијанско вечерње", "Атила"), Белинија ("Месечарка"), Глинке ("Иван Сусањин") и Росинија ("Севиљски берберин").
Концерт, одржан у сарадњи са Државним институтом за културу при Министарству спољних послова Републике Бугарске, режирала је Ивана Драгутиновић Маричић.
Сценографију је урадила Јасна Сарамандић, а за видео продукцију био је задужен Петар Антоновић.
После концерта, одржана је пројекција документарног филма „Молитва Бориса Христова", према сценарију и у режији Магдалене Манолове.
Познати бугарски уметник Борис Христов, један од највећих басова 20. века, рођен је 18. маја 1914. године у Пловдиву.
Током певачке каријере остварио је 64 оперске улоге из 58 опера на шест језика у више од 800 представа.
Певао је у 16 ораторијума, извео 250 песама италијанских, немачких и руских композитора, међу којима и дела Страделе, Бетовена, Шуберта, Шумана, Мусоргског, Брамса, Глинке, Бородина, Рахманинова, Римског-Корсакова, Чајковског...
У његове најпознатије улоге убрајају се оне у којима је глумио Цара Бориса (Мусоргски – Борис Годунов), Филипа II (Верди – Дон Карло), Мефиста (Гуно – Фауст и Боито – Мефисто), Ивана Сусанина (Глинка – Живот за Цара), Захарија (Верди – Набуко), Цара Ивана (Римски – Корсаков – Иван Грозни) Досифеја (Мусоргски – Кованшина), Гомеза да Силву (Верди – Ернани), Фиеска (Верди – Симон Боканегра), Атилу (Верди – Атила)...
Током изузетно дугог уметничког пута (1945-1986), Христов је радио са стотинама диригената попут Бруна Валтера, Херберта фон Карајана или Рудолфа Кубелика, певачица Ренате Тебалди и Марије Калас, Рафаела Корелија, Гене Димитрове, Марија дел Монака, Јуси Бјорлинга, Тита Гобија...
Умро је 28. јуна 1993. године у Риму.
М.Б.

Више фотографија можете погледати ОВДЕ