Вести

Редитељка Ивана Драгутиновић Маричић у Државној опери из Варне пренела режију „Летећег Холанђанина“ Дејана Миладиновића

29 април 2018

Редитељка Народног позоришта у Београду Ивана Драгутиновић Маричић гостовала је у Државној опери из Варне где је пренела режију „Летећег Холанђанина“ Дејана Миладиновића.

Успешна претпремијера ове романтичне опере у три чина, коју карактеришу изузетно узбудљива музика и питка прича која говори о љубави, духовима и злату, одржана је 27. априла.

У том ремек-делу немачког композитора Рихарда Вагнера, под диригентском управом холандског маестра Јана ван Манена, уз Хор и Оркестар, наступили су солисти из Бугарске - Гео Чобанов (Холанђанин), Линка Стојанова (Сента), Људмил Петров (Даланд), Мирослав Христов (Ерик), Бојка Василева (Мери) и Арсениј Арсов (Морнар).

Представа је наишла на веома добар пријем код публике, али и тамошње критике која није штедела речи хвале за ову поставку чувене Вагнерове опере у којој је Миладиновић свој концепт базирао на једру које доживљава разне метаморфозе, од првог до последњег чина.

Премијера „Летећег Холанђанина“ биће одржана 12. јула на отвореној сцени у оквиру чувеног Међународног музичког фестивала „Лето у Варни".

Основна нит опере, праизведене 2. јануара 1843. године у Дрездену, односи се на искупљење кроз љубав или жртву, а порука на крају представе гласи да је овај сурови свет такав, да је права љубав могућа, можда, само у неком другом свету.

"Летећи Холанђанин", који се сматра почетком Вагнеровог зрелог стваралаштва, је његова прва реформисана опера у којој користи мотиве и непрекидну мелодију.

У режији Дејана Миладиновића премијерно је изведена 23. децембра 2013. године на Великој сцени.

Представа је урађена поводом два века од Вагнеровог рођења и девет деценија од премијере "Летећег Холанђанина" на сцени Народног позоришта у Београду - 6. новембра 1923. године.
М.Б.