Вести

Стеријина комедија "Лажа и паралажа" у режији Југа Радивојевића одиграна 150. пут

8 јануар 2018

Комедија Јована Стерије Поповића "Лажа и паралажа", у режији Југа Радивојевића, изведена је 8. јануара на Сцени "Раша Павловић" јубиларни, 150. пут.

Улоге су остварили Борис Комненић (Марко Вујић), Бранкица Себастијановић (Јелица), Стефан Бузуровић (Батић), Милан Гутовић (Алекса), Небојша Дугалић (Мита) и Данијела Угреновић (Марија).

Представа, премијерно изведена 25. марта 2006. године, бави се феноменом лажи, антрополошким проблемима и менталитетом, кроз сурову и дирљиву причу, не само о лажовима, већ и о превареним и обманутим људима.

Говорећи о разлозима за поставку овог комада, Радивојевић је уочи премијере рекао да је "лаж, нажалост, постала легитимна, више се не поставља питање да ли неко лаже или не", указујући да "на основу лажи пропадамо у духовном и егзистенцијалном смислу".

Драматурзи су Молина Удовички и Славко Милановић, композитор Корнелије Ковач, сценограф Дејан Пантелић, а костимограф Марина Вукасовић Меденица.

Позната Стеријина комедија праизведена је 23. априла 1842. године.у Театру на Ђумруку, првом сталном позоришту у Београду.
М.Б.