Вести

СТЕРИЈИНИ „РОДОЉУПЦИ“ У РЕЖИЈИ АНДРАША УРБАНА ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕНИ НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ

30 октобар 2015

Нова верзија чувеног комада Јована Стерије Поповића "Родољупци", у режији Андраша Урбана, премијерно је изведена у петак 30. октобра на Великој сцени, у оквиру манифестације „Стерији у част“.
Tо je трећа поставка овог "веселог позорја у пет дејствија" у Народном позоришту са поделом у којој су: Слободан Бештић (Жутилов), Анастасиа Мандић (Нанчика), Сузана Лукић (Милчика), Павле Јеринић (Шандор Лепршић), Нела Михаиловић (Госпођа Зеленићка), Хаџи Ненад Маричић (Шербулић), Никола Вујовић (Смрдић), Предраг Ејдус (Гавриловић), Бранко Јеринић (Нађ Пал) и Бојан Кривокапић (Еден).
У представи учествују и музичари Немања Аћимовић (бубњеви), Иван Марковић (хармоника) и Ђорђе Антић (тромбон).
У предговору за "Родољупце" Стерија је записао да "докле се год будемо само хвалили, а слабости и грешке прикривали донде ћемо храмати и нећемо ни за длаку бити бољи", да "неваљали и покварени под видом родољубија сваку прилику за своју себичност употребљавају", да је "себичном довољно кад је само њему добро и кад простака може на своју руку да преокрене, а за даље се ништа не брине".
Стерија, иначе, у поменутом предговору, наглашава и да му није намера да баци љагу на народ, него да га поучи и освести.
Урбан није урадио комад "из епохе", већ из данашњег угла, а при осавремењавању помогло му је и само време у којем живимо. Наиме, много тога је исувише исто као и средином 19. века када је наш славни комедиограф, пишући „Родољупце“, на веома вешт начин раскринкао "патриоте".
Поставка, као што је и најављено на конференцији за новинаре, говори о последицама идеја и манипулација, набијена је болним емоцијама и насиљем, као сирова и сурова журка на тему трагичне реалности коју сви видимо, али ништа не чинимо да то променимо.
У овом комаду, са елементима брехтовског театра, значајно место, као део сценске радње, припада сонговима урађеним на стихове Јована Стерије Поповића, Ђуре Јакшића, Јована Хаџића и Стевана Владислава Каћанског.
Публика у препуној сали поздравила је комплетан ансамбл на крају представе вишеминутним бурним аплаузом и овацијама.
Драматурзи су Славко Милановић и Сузана Вуковић, која је и сарадник редитеља, комппозитор је Ирена Поповић Драговић, а костимограф Марина Сремац.
За сценски говор задужена је Љиљана Мркић Поповић, сценски покрет урадила је Тамара Антонијевић, док је Мирашу Вуксановићу поверена реализација сценографије.
У сарадничкој екипи су и Максим Милошевић (асистент редитеља), Милорад Јовановић (извршни продуцент), Јасмина Урошевић (организатор), Гордана Перовски (суфлер) и Александра Роквић (инспицијент).
Комедија нарави „Родољупци“, написана у периоду између 1850. и 1854. године, праизведена је у Народном позоришту у Београду 30. децембра 1904. године у режији Чича Илије Станојевића.
У међувремену, "Родољупци" су на сцени Народног позоришта у Београду постављени још само једном, а премијера је одржана 8. марта 1929. године у режији др Бранка Гавеле.
У оквиру ревије представа "Стерији у част", од 8. октобра до 1. новембра, биће изведено више комада, насталих по његовим делима, са репертоара Националног театра и позоришта из Зрењанина, Бечеја, Новог Сада и Тузле.
М.Б.

Више фотографија можете погледати ОВДЕ