Вести

У Народном позоришту одржан састанак чланова „Балканске оперске мреже

1 децембар 2017

У Музеју Народног позоришта у Београду, 23. новембра одржан је састанак чланова „Балканске оперске мреже“ (Balkan Opera Network), на којем су разматрани резултати досадашње сарадње и презентовани планови за наредни период рада те асоцијације, основане пре две године у Старој Загори, у Бугарској.

Домаћин скупа био је управник Народног позориште Дејан Савић, а осим њега, састанку су присуствовали и Даниела Димова и Борислав Иванов (Театарска и музичка продукција Варна), Данило Рошкер (СНГ Марибор), Вадим Прокопенко и Богдан Струтинскии (Кијевска национална академска оперета), Дејан Прошев и Крсто Скубев (Македонска Опера и Балет), Јакопо Сипари де Пескасероли (Festival Tagliacoco), Корнелије Мургу и Нова Батаниат (Румунска национална опера Темишвар).

Из Народног позоришта, у раду скупа учествовали су и директор Сектора општих и стручних послова Самур Ранковиц́, шеф маркетинга Мирослав Јанковић, редитељка Ивана Драгутиновић Маричић и Данијела Стевановић Кнежевић, која је била модератор.

На састанку је, између осталог, предложено да се настави размена представа, а покренута је и иницијатива да се у копродукцији, током сезоне 2019/2020, уради представа у којој би учествовали сви заинтересовани чланови “Балканске оперске мреже“.

Том приликом, из Народног позоришта је предложено да то буде Вердијева опера у три чина „Фалстаф“, заснована на Шекспировој комедији „Веселе жене виндзорске“.

Такође, предложено је да следеће године у Београду буде одржано такмичење оперских певача, а победници би, као солисти, учествовали у поменутој копродукцији.

Следећи састанак чланова „Балканске оперске мреже“ требало би да се одржи у априлу 2018. године у Румунској националној опери у Темишвару.
М.Б.

Галерија